Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η ανεργία είναι το «αγκάθι»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε «Γολγοθά» αναμένεται να εξελιχθεί για άλλη μια φορά η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ότι δεν υπάρχουν ανοικτά μέτωπα, η εκτίναξη της ανεργίας και τα ελλείμματα των ταμείων δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των μνημονιακών μας δεσμεύσεων.

Συγκεκριμένα, «αγκάθι» για τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αναδεικνύεται η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών για σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένης της υστέρησης εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η μείωση των εισφορών θα οδηγήσει σε νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις από τις ήδη νομοθετημένες. Ενδεχόμενο, το οποίο -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας- η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να αποφύγει, καθώς έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων.

Το θέμα τέθηκε ήδη στο επίκεντρο των συναντήσεων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οφείλουμε να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες (ποσοστό 12% ) έως το τέλος του 2016. Η παρέμβαση αυτή θα στερήσει από τα ταμεία επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το έλλειμμα έως το 2014 θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προτείνει ναι μεν η εφαρμογή του μέτρου να έχει γενική εφαρμογή, αλλά στη συνέχεια να λειτουργεί ως μπόνους και να εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών τους εισφορών.

Με βάση τα παραπάνω, για το υπουργείο Εργασίας είναι αδύνατο να προχωρήσει αυτή τη στιγμή στην επανεξέταση ή κατάργηση των πόρων υπέρ τρίτων που κατευθύνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκτιμάται ότι η παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την απώλεια επιπρόσθετα 2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα εφάπαξ, επί τάπητος θα τεθεί αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία ο νέος τύπος υπολογισμού θα ισχύει για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής του, από το 2015 όπως ισχύει για επικουρικές συντάξεις. Αντιθέτως, σε περίπτωση αναδρομικής ισχύος οι απώλειες στο εφάπαξ θα εκτιναχθούν έως και το 40%...


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.