Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να ελαττώσετε την κατανάλωση του αλατιού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πέντε τρόποι για να το καταφέρετε.
Το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Ωστόσο, χρειαζόμαστε μόνο μικρή ποσότητα αλατιού, λιγότερο από το ένα δέκατο από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Το νάτριο, που περιέχεται στο αλάτι, βοηθά στη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και στη σύσπαση των μυϊκών ινών. Σε συνδυασμό με το κάλιο, εξισορροπεί την ποσότητα των υγρών στον οργανισμό. Ωστόσο, για όλα αυτά χρειάζεται μόνο μικρή ποσότητα αλατιού, λιγότερο από το ένα δέκατο από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Ο οργανισμός σε γενικές γραμμές, μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια νατρίου. Ωστόσο, σε κάποιους η επιπλέον κατανάλωση νατρίου, προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της ποσότητας του υγρού που κυκλοφορεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του αλατιού που καταναλώνεται προέρχεται από έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι: σνακ, αλλαντικά, καπνιστά και παστά κρέατα, κονσερβοποιημένοι χυμοί, κονσερβοποιημένες ή ξηρές σούπες, πίτσες και άλλα είδη γρήγορου φαγητού, και πολλά καρυκεύματα, και σάλτσες.

Ωστόσο, κατά την παρασκευή του γεύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετή ποσότητα αλατιού και για το λόγο αυτό, αξίζει να σημειωθούν εναλλακτικές λύσεις.

Πέντε τρόποι για να μειώσετε το αλάτι κατά το μαγείρεμα, ή στο τραπέζι είναι:

• Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και άλλα ενισχυτικά γεύσης. Προσθέστε γεύση στα αγαπημένα σας πιάτα με μπαχαρικά, αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα, ρίζες (όπως το σκόρδο και το τζίντζερ), λεμόνι, ξύδι, ή κρασί. Ενδεικτικά, το μαύρο πιπέρι, η κανέλλα, ο κουρκουμάς, ο φρέσκος βασιλικός, οι καυτερές πιπεριές και ο χυμός λεμονιού, μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση και να συναρπάσουν τον ουρανίσκο σας, ακόμα και με λιγότερο αλάτι.

• Χρησιμοποιήστε υγιεινά λιπαρά στο μαγείρεμα. Τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο, το σογιέλαιο, προσθέτουν πλούσια γεύση στο φαγητό, χωρίς επιπλέον αλάτι.

• Μπορείτε να τσιγαρίσετε, να σοτάρετε, ή να ψήσετε το φαγητό. Τσιγαρίζοντας και σοτάροντας το φαγητό στο τηγάνι, ενισχύετε τη γεύση. Το ψήσιμο αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα των λαχανικών και τη γεύση του ψαριού και του κοτόπουλου. Εάν μαγειρεύετε στον ατμό, ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ολοκληρώστε το πιάτο σας προσθέτοντας γευστικό λάδι και λίγο λεμόνι.

• Μπορείτε να επιλέξετε δημητριακά ολικής αλέσεως, από άλλες πηγές και όχι από το ψωμί. Ακόμα και το ψωμί ολικής αλέσεως, παρόλο που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό, μπορεί να περιέχει σημαντική ποσότητα νατρίου. Το ψωμί περιέχει αλάτι, όχι μόνο για τη γεύση, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι η ζύμη φουσκώνει σωστά.

Μπορείτε να αποφύγετε το επιπλέον αλάτι, όταν χρησιμοποιείτε δημητριακά ολικής αλέσεως που δεν χρειάζονται ψήσιμο. Δοκιμάστε μία σαλάτα μεσογειακής επιρροής με δημητριακά ολικής αλέσεως, ψιλοκομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ίσως και μικρή ποσότητα τυριού, βότανα και μπαχαρικά, υγιεινό λάδι και ξύδι, ή λεμόνι. Για πρωινό, προτιμήστε νιφάδες βρώμης, ή άλλα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως με φρέσκα, ή αποξηραμένα φρούτα και αποφύγετε το τοστ που περιέχει αρκετό νάτριο.

• Προτιμήστε προϊόντα εποχής. Ψωνίστε φρέσκα τρόφιμα που έχουν τη μέγιστη φυσική γεύση, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να προσθέσετε αλάτι. Ψωνίστε από τη λαϊκή αγορά, ή τα τοπικά supermarket.


Πηγή: http://www.neaygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.