Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Με «δάνειο» θα πληρώσει τις συντάξεις Οκτωβρίου το ΙΚΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διάρκειας πέντε ημερών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με ταμειακή διευκόλυνση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα καταβληθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου από το ΙΚΑ. Πρόκειται για πενθήμερη διευκόλυνση, που ανέρχεται σε 150 εκ. ευρώ, μέχρι να μπουν στο ταμείο προγραμματισμένα έσοδα.

Οπως σημειώνει η Καθημερινή, πρόκειται για τακτική η οποία δεν θα προκαλούσε ανησυχία εάν δεν συνέπιπτε με εκτιμήσεις για δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών του ΙΚΑ και των άλλων μεγάλων ασφαλιστικών Ταμείων. Η επιδείνωση αυτή εκδηλώνεται τώρα και με την αποτυχία της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στο ΙΚΑ οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους δεν ξεπερνούν τις 6.900, ενώ δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση για τις μέχρι 31.12.12 οφειλές, αδυνατώντας να ανταποκριθούν και στις τρέχουσες -για το 2013- υποχρεώσεις τους προς το Ιδρυμα.

Στον ΟΑΕΕ ακόμη και μετά την εκκαθάριση του μητρώου, από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, η εισπραξιμότητα υπολογίζεται από τη διοίκηση στο 50%, όταν το 2007 και πριν εκκαθαριστεί το μητρώο ήταν γύρω στο 85%. Η αποτυχία της ρύθμισης, η μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού και του ΕΟΠΥΥ των 2,5 δισ. ευρώ για το 2013 αλλά και η αναζήτηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ εάν υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016 έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα και με υψηλό βαθμό ρίσκου για την ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Το φετινό έλλειμμα θα καλυφθεί από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά, όπως αναφέρουν παράγοντες και των δύο κυβερνητικών κομμάτων, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μετά.

Στην προχθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Εργασίας με τη συμμετοχή του τέως υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, συμφωνήθηκε να ασκηθεί κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα στις επικείμενες συναντήσεις με την τρόικα και για να αποφευχθεί ένα κραχ που θα οδηγήσει αμέσως σε μεγάλες περικοπές ακόμη και στις χαμηλές συντάξεις.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο «τραπέζι» θα τεθεί εκ νέου η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές και θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί η συναίνεση της τρόικας στην υιοθέτηση ρήτρας για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την πρόταση που συζητήθηκε, μείωση ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να έχουν μόνο όσοι καταβάλλουν τρέχουσες εισφορές και δεν κάνουν απολύσεις ή εγγυώνται την απασχόληση του προσωπικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.