Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η απεργία έγινε...κατάληψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στον απόηχο του άδοξου τέλους των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών, γιγαντώνεται μέρα με την μέρα το νέο μέτωπο των μαθητικών καταλήψεων στα σχολεία της χώρας. Η απεργιακή «σκυτάλη» εκτιμάται πως έχει περάσει στους μαθητές περίπου 150 σχολείων σε αρκετά εκ των οποίων δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία ώρα μαθήματος από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αιχμή για τους μαθητές αποτελούν οι αλλαγές που επιφέρει –ειδικά στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ- ο νόμος για το νέο Λύκειο, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία από τα κενά των καθηγητών, τα κτιριακά ζητήματα, κ.ά. Ταυτόχρονα, μέσω της συνέχισης των κινητοποιήσεων, εκφράζουν και τη στήριξή τους στα αιτήματα των καθηγητών τους για αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας.

«Ορισμένοι κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς για υποκίνηση των μαθητικών καταλήψεων αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν βρισκόμαστε πίσω από αυτές. Όταν γίνει πλήρως αντιληπτό τί σημαίνει το νέο Λύκειο για τους μαθητές και πως θα χρειαστεί να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, τότε πιστεύω, ότι θα πυροδοτηθούν νέες κινητοποιήσεις και θα δούμε ακόμη εντονότερες αντιδράσεις από την πλευρά των μαθητών και των γονέων», εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Θέμης Κοτσιφάκης.

Ο «χάρτης» των καταλήψεων

Αν και το υπουργείο Παιδείας εκτιμά πως τα υπό κατάληψη σχολεία είναι λιγότερα από 100 πανελλαδικά, τα στοιχεία από τους κατά τόπους συλλόγους γονέων και καθηγητών κάνουν λόγο ακόμη και για διπλάσιο νούμερο καθώς μόνο στην Αττική εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 70 κατειλημμένα σχολεία. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό κατάληψη τελούν όλα τα Λύκεια στην δυτική Αθήνα (Περιστέρι, Χαϊδάρι, Αιγάλεω κτλ) ενώ περίπου 32 σχολεία σε Φάληρο, Γλυφάδα και Μοσχάτο έχουν μπει επίσης στο «χορό» των κινητοποιήσεων. Στη Θεσσαλονίκη υπό κατάληψη εκτιμάται ότι τελούν περίπου 40 σχολεία ενώ αγωνιστικό είναι το κλίμα και σε Κρήτη, Λάρισα, Πάτρα κ.α.

ΑΕΙ: «Στον αέρα» εγγραφές, εξεταστική και εξάμηνο

Την ίδια ώρα, «στο κόκκινο» είναι το απεργιακό θερμόμετρο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς οι απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων και οι αποφάσεις των Συγκλήτων μεγάλων ιδρυμάτων για λουκέτο απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» τον προγραμματισμό δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Ήδη λόγω των κινητοποιήσεων δεν λειτουργούν, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Πατρών, Κρήτης και Αιγαίου, καθώς και το ΕΜΠ, το ΑΠΘ και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και την εξεταστική ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και στην έναρξη του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου το οποίο τυπικά ξεκινά τη 1η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη «μπλοκάρει» τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, οι οποίες έπρεπε να γίνουν έως την Παρασκευή, αλλά και όσων φοιτητών έχουν πάρει το «πράσινο φως» για την μετεγγραφή τους και χρειάζεται να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες στις γραμματείες των σχολών τους. Ταυτόχρονα σε ορισμένα ιδρύματα έχουν ήδη δημιουργηθεί αρρυθμίες και στην ολοκλήρωση της εξεταστικής με αποτέλεσμα φοιτητές που βρίσκονται λίγο πριν το πτυχίο ή φοιτητές που ετοιμάζονταν για μεταπτυχιακό σε κάποια άλλη χώρα και υπολόγιζαν να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν σε αυτή την εξεταστική να βλέπουν τώρα τα σχέδιά τους να ανατρέπονται. Ακόμη, διαδικασίες όπως η έκδοση πτυχίων και πιστοποιητικών έχουν «παγώσει» σε κεντρικά Ιδρύματα της χώρας.

Τέλος, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αναστάτωσης ακόμη και του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου καθώς τα πανεπιστήμια Πάτρας και Κρήτης ήδη ανέβαλαν την έναρξή του ενώ αμφιβολίες για την έναρξη του νέου εξαμήνου εξέφρασε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης εκφράζοντας την αγωνία του πρωτίστως για τη διάσωση του ίδιου του ιδρύματος και στη συνέχεια του εξαμήνου.

ΥΠΕΠΘ: «Πάνω απ΄ όλα οι φοιτητές»

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Παιδείας αν και τηρεί στάση αναμονής απέναντι στις κινητοποιήσεις, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της λήψης κάθε αναγκαίας πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση των φοιτητών. «Τα Πανεπιστήμια δεν είναι μόνο οι καθηγητές και οι υπάλληλοι, αλλά και οι φοιτητές οι οποίοι αυτή τη στιγμή βλάπτονται και οικονομικά και ακαδημαϊκά. Η σιωπηλή μάζα των φοιτητών τάσσεται κατά της απεργίας και ζητά ανοικτές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Real.gr πηγή του υπουργείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.