Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ημερίδα αθλητικής επιστήμης και αθλητιατρικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η Ημερίδα Αθλητικής Επιστήμης και Αθλητιατρικής με θέμα «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ» στο Αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ), το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013.

Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), το 251 ΓΝΑ, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Ομιλητές της ημερίδας ήταν επιστήμονες από το χώρο του Αθλητισμού και της Ιατρικής, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, το ΕΚΑΒ και Ολυμπιονίκες. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 400 σύνεδροι μεταξύ των οποίων Ολυμπιονίκες, προπονητές, αθλητές, ιατροί και νοσηλευτές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και μαθητές Παραγωγικών Σχολών. Την ημερίδα προλόγισε ο Διοικητής του 251 ΓΝΑ Ταξίαρχος Γεώργιος Τολούμης ενώ την έναρξη κήρυξε ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου. Ο συντονισμός της Ημερίδας έγινε από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Σμήναρχο (YI) Οδυσσέα Παξινό.



Η πρώτη στρογγγυλή τράπεζα είχε θέμα «Αθλητισμός για όλους» και Πρόεδρο τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας Κωσταντίνο Νάτση Χειρουργό Ορθοπεδικό. Η πρώτη εισήγηση από τον Δρ. Οδυσσέα Παξινό Σμήναρχο - Ορθοπεδικό είχε θέμα τα σημαντικά οφέλη της άσκησης για το γενικό πληθυσμό. Ακολούθησε ο Δρ. Άρης Αναστασάκης Καρδιολόγος, Επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων Κέντρου Καρδιολογίας Αθλητών & Νέων της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τον αιφνίδιο θάνατο αθλητών και την σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου σε νεαρές ηλικίες. Το έργο του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ Αντιπλοίαρχο Σπύρο Ανδριόπουλο. Η στρογγυλή τράπεζα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Δρ. Θρασύβουλου Παξινού Καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων με θέμα τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του Μαχητή.

Η δεύτερη στρογγγυλή τράπεζα είχε θέμα «Άσκηση σε Ειδικές Ομάδες Αθλουμένων» και Πρόεδρο τον Καθηγητή Αθλητικής Φυσικοθεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Πρόεδρο του ΤΕΕΦΑ Αθηνών Σπυρίδωνα Αθανασόπουλο. Η πρώτη εισήγηση από τον Καθηγητή Γηριατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κίμωνα Βολίκα είχε θέμα τα σημαντικά οφέλη της άσκησης για την τρίτη ηλικία. Ακολούθησε ο Δρ. Δημήτριος Πατατούκας Διευθυντής ΕΣΥ Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης - ΓΠΝ «Ασκληπιείο ο οποίος παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες της άσκησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αθλητική βελτίωση των ΑΜΕΑ παρουσιάστηκαν από τον Προϊστάμενο Φυσικής Αγωγής Αργολίδας και προπονητή ΑMΕΑ κο Μιχάλη Γιαννούλη. Ακολούθησε η εξαιρετική ομιλία της Δρ. Βασιλικής Γαροπούλου Καθηγήτριας Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού η οποία ανέλυσε τα προγράμματα άσκησης για άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας τόσο από την πλευρά του επιστημονα όσο και από την πλευρά του μαχόμενου ασθενή.

Η τρίτη στρογγγυλή τράπεζα είχε θέμα «Κακώσεις στην Άθληση» και Πρόεδρο τον Καθηγητή Αθλητικής Επιστήμης της Σχολής Ευελπίδων Δρ. Θρασύβουλο Παξινό. Η πρώτη εισήγηση από τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κου Κωσταντίνου Νάτση Ορθοπεδικού ανέλυσε όλες τις συχνές κακώσεις και τις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές. Ακολούθησε ο Καθηγητής Αθλητικής Φυσικοθεραπείας και Πρόεδρος του ΤΕΕΦΑ Αθηνών κος Σπυρίδων Αθανσόπουλος ο οποίος προσδιόρισε τους θεραπευτικούς στόχους κατά την φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση αθλητών. Εξειδικεύοντας στο θέμα της αθλητικής φυσικοθεραπείας αναλύθηκε η σημασία του οσφυοπυελικού κινητικού ελέγχου για την πρόληψη της οσφυαλγίας των αθλητών από τους κο Γεώργιο Τσουκαλά και Δρ. Ολύβια Δόντη Λέκτορα του ΤΕΕΦΑ Αθηνών. Η στρογγυλή τράπεζα ολοκληρώθηκε με την ανάλυση του σχεδιασμού και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η υγειονομική υποστήριξη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων από τον Δρ. Δημήτρη Πύρρο Ορθοπεδικό, Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ και πρόεδρο (2009) της Παγκόσμιας Ένωσης Ιατρικής των Καταστροφών και Επείγουσας Ιατρικής (WADEM).

Η τέταρτη στρογγγυλή τράπεζα είχε θέμα «Το Κράτος, ο Πολίτης και ο Αθλητισμός» και Πρόεδρο την Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ και Χαρά Σπηλιοπούλου. Η πρώτη εισήγηση έγινε από την Εθνική Πρέσβυ της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και Πρόεδρο του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία ανέλυσε τα προβλήματα και το όραμα της σχέσης κράτους - πολίτη - αθλητισμού. Ακολούθησε η Υποπλοίαρχος (O) Μαρία Γεωργάτου, Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής, (Σύδνεϋ 2000) και προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής, η οποία παρουσίασε το όραμα της κρατικής αθλητικής μέριμνας μέσα από τα μάτια ενός ολυμπιονίκη. Η δικηγόρος κα Έλλη Ρούσσου μέλος της Επιτροπής της Ε.Ο.Ε. «Αθλητισμός και Γυναίκα» και του ΠΑΣΓ «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» ανέλυσε σε νομική βάση το ρόλο και την ευθύνη των φορέων προώθησης του αθλητισμού. Η στρογγυλή τράπεζα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κου Στυλιανού Δασκαλάκη Διευθυντή Φυσικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας στην οποία παρατέθηκαν στοιχεία από το έργο του Υπουργείου για τον Ελληνικό Σχολικό Αθλητισμό, καθώς και την φιλοσοφία και το όραμα της διαβίου μάθησης.

Η πέμπτη στρογγγυλή τράπεζα είχε θέμα «Πρωταθλητισμός στην Ελλάδα» και Πρόεδρο το Χρυσό Ολυμπιονίκη της Ενόργανης Γυμναστικής Σμηναγό (Δ) Δημοσθένη Ταμπάκο. Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον Καθηγητή κο Σπύρο Γεωργαρά με θέμα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ανά άθλημα και τις τεχνικές βελτίωσης της όρασης των αθλητών. Η δεύτερη εισήγηση από τον κο Γεώργιο Πασχαλίδη με θέμα τους τρεις ανθρώπινους τύπους και την επιλογή του αθλήματος απευθύνθηκε κυρίως σε μία ομάδα συνέδρων που ήρθαν ειδικά για να τον παρακολουθήσουν. Η τρίτη εισήγηση από την Καθηγήτρια Ιατρικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Χαρά Σπηλιοπούλου ανέδειξε το σοβαρό θέμα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών (ντόπινκ) στο πρωταθλητισμό και τις συνέπειες που αυτή έχει τόσο στην υγεία των αθλητών όσο και στην απαξίωση του αθλητικού ιδεώδους.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση της Ανθυπολοχαγού Σαβίνας Αναστασίου, 8ης Ολυμπιονίκη της Συγχρονισμένης Κολύμβησης «Πρωταθλητισμός: Μύθοι και Αλήθειες».

Εκτός των εισηγήσεων σημαντικές παρεμβάσεις και προτάσεις για την βελτίωση του ελληνικού αθλητισμού έκαναν με ομιλίες τους η κα Κατερίνα Παναγοπούλου ώς Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» , η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού κα Κούλα Γιαννακίδου και ο Αντιεριφερειάρχης βορείου τομέα Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μανιάτης.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών τίμησε την κα Κατερίνα Παναγοπούλου Εθνική Πρέσβυρα της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και του Ευ Αγωνίζεσθαι και Πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» που πρόσφτατα έφερε και το πρώτο βραβείο το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως «Γυναίκα της Ευρώπης για τον Αθλητισμό», για την σημαντική και συνεχή προσφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό και στην Ελληνική Κοινωνία.

Επίσης, βραβεύθηκαν ο καθηγητής Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, Πρόεδρος ΤΕΕΦΑ Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπύρος Αθανασόπουλος για την προσφορά του στον Αθλητισμό και την Επιστήμη και ο Ταγματάρχης (ΠΖ) κ. Αθανάσιος Μπάτζιος για την υπηρεσία του στον αθλητισμό, ως διοικητής του Αθλητικού Κέντρου Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΚΕΔ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.