Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοιχτοί λογαριασμοί με την τρόικα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην δεύτερη φάση της αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών θα κριθούν όλα τα καυτά μέτωπα. Χρηματοδοτικό κενό, αποκρατικοποιήσεις, αμυντικές βιομηχανίες, παράταση στο πρόγραμμα της κινητικότητας και το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων είναι μερικά από τα θέματα που θα παραμείνουν ανοιχτά για περίπου 20 ημέρες ακόμα.

Στην συνάντηση που θα έχει με την τρόικα ο Πρωθυπουργός αναμένεται μεταξύ άλλων και στο άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό.

Θα επαναλάβει πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και θα σημειώσει με νόημα πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις της Ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Α. Σαμαράς τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη με την Κριστίν Λαγκάρντ καθώς όπως είναι γνωστό υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε για την «ελληνική συνταγή».

Η τρόικα θα έχει πριν και μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό νέες συσκέψεις με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν την Κυριακή και θα επιστρέψουν στην χώρα μας μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Οκτωβρίου.

Στην χθεσινοβραδυνή τετράωρη συνάντηση της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημείωσε «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε» και έφερε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Ειδικότερα, πρόκειται για:

1. Το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014

2. Τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία (στη σημερινή συνάντηση ήταν παρούσα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας)

3. Τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

Στον αντίποδα, υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο. Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε, παράλληλα, ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η φημολογία ότι υπάρχει κενό 5 δισ. ευρώ για το 2014, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Το «κλείσιμο» του 2014, συνδέεται πλέον άρρηκτα με το τελικό σχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό και όχι με το προσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου. Σημειώνεται δε, ότι αναμένεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών, αύριο, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου (έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί).

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% («είμαστε πολύ συντηρητικοί στις εκτιμήσεις», σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα), ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.