Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Μειώσεις προστίμων στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ως και 102 δόσεις η εξόφληση.

Με οφέλη που εντοπίζονται στη διευκόλυνση της καταβολής του προστίμου για τα αυθαίρετα κτίσματα, παρουσιάστηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με τίτλο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης- Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο- Άλλες διατάξεις», όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, φιλοδοξεί να απαντήσει στην αειφορία, στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

«Ξέρουμε ότι το ζήτημα των αυθαιρέτων είναι πολύ δύσκολο. Οι ρίζες του ξεκινούν από το παρελθόν, έχει πολλές διαστάσεις και δεν χωρά πολιτικός κομματισμός» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Καλαφάτης και συμπλήρωσε: «Κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες, με βάση την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων».

Αναφορικά με την καταβολή των προστίμων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες θα καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ θα καταβάλουν 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Επιπλέον, οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.

Τέλος, οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου. Για τους μακροχρόνια άνεργους προτείνεται να καταβάλουν το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ορίστηκε η πάροδος των 18 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ).

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου και τις προθεσμίες τονίζονται τα εξής:

- Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών ή 17 εξαμήνων από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

- Σε περίπτωση υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 84 μηνών ή 14 εξαμήνων από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δευτέρου εξαμήνου.

- Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 300 ευρώ.

- Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού, παρέχεται έκπτωση 10%.

Απαντώντας ο κ. Καλαφάτης σε ερώτηση για αυτούς που θα εισέλθουν στη νέα ρύθμιση, τόνισε ότι και όσοι υπάχθηκαν στις ρυθμίσεις του νόμου 3843 (ημιυπαίθριοι) και στον 4014 (νόμος Παπακωνσταντίνου) θα μεταφερθούν στις διατάξεις του νέου νόμου χωρίς κανένα πρόβλημα, με ηλεκτρονική αίτηση. Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο είχαν κατατεθεί 380.000 δηλώσεις για ρύθμιση.

Με τον νέο νόμο, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός δεν θέλησε να δώσει τις εκτιμήσεις του υπουργείου, για τον αριθμό των ενδιαφερόμενων θα προστρέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση είναι τόσο ευμετάβλητη που δεν επιτρέπει προβλέψεις.

Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο, που για εννέα μήνες ήταν στο στάδιο της διαβούλευσης και της επεξεργασίας, να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Αύγουστο, αν όχι στις αρχές Αυγούστου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.