Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

«Φορομπηχτικές» αλλαγές στα αφορολόγητα αποθεματικά των νομικών προσώπων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα φορολογούνται με συντελεστή 15%.

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη αναμένονται το 2014 κατά της διάταξης που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή και επιφέρει αλλαγές στα αφορολόγητα αποθεματικά των νομικών προσώπων.

Στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι τα αφορολόγητα αποθεματικά των νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 15%, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2013, με συντελεστή 19%, εφόσον διανεμηθούν ή κεφαλαιοποιηθούν μετά την 1 Ιανουαρίου 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν θα επιτρέπεται η τήρηση ειδικών λογαριασμών αφορολόγητου αποθεματικού.

Αυτό γίνεται μετά από συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, με την οποία η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να περιορίσει τη χρήση του αφορολόγητου αποθεματικού από το 2015, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα το 2014 κατά 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς το θέμα αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια, καθώς σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η υποχρεωτική διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αφορολόγητων αποθεματικών των νομικών προσώπων μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.