Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Μέσα σε 90 ημέρες θα επιστρέφουν τον ΦΠΑ οι εφορίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μέσα σε 90 ημέρες θα πρέπει οι εφορίες να επιστρέφουν τον ΦΠΑ στους δικαιούχους από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης εξέδωσε εγκύκλιο για την άμεση προώθηση εργασιών για την ικανοποίηση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι παρότι από τις 20 Μαρτίου 2013 ισχύει νέα διαδικασία για την επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση από ορισμένες Εφορίες με συνέπεια να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως τονίζεται λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, σε εβδομαδιαία βάση, με κατάταξη των ΔΟΥ ανάλογα με το μέσο χρόνο αναμονής αιτήσεων επιστροφής για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ποσού επιστροφής.

«Η εμφάνιση σημαντικών καθυστερήσεων δεν ενισχύει την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε καταβολή φόρου, επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους. Αναγνωρίζουμε ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ, όπως έλλειψη προσωπικού, τεχνικά προβλήματα από την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων, όμως για την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ των Υπηρεσιών μας και τις επιχειρήσεις, πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.», σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Ο κ. Θεοχάρης καλεί τους προϊσταμένους των Εφοριών να διεκπεραιώσουν άμεσα αιτήσεις επιστροφής με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους πάνω από 120 ημέρες και ξεκαθαρίζει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου και εφεξής οι αιτήσεις πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως μετά το χρόνο αυτό η επιστροφή θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το Δημόσιο, για το οποίο υπάρχει ευθύνη του υπαλλήλου και της Εφορίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.