Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Συναγερμός για ουσία μυστήριο στη θάλασσα του Ρεθύμνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τουρίστες ρωτούσαν τι επιπλέει στο νερό.

Από μια ουσία σκούρου χρώματος, που προκάλεσε την περιέργεια και την ανησυχία ντόπιων και τουριστών, «πλημμύρισε» η θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου, στο ύψος του κόλπου Αγίου Νικολάου, στον περιφερειακό.

Σε μεγάλη επιφάνεια της θάλασσας είχαν σχηματιστεί πυκνές καφέ λωρίδες, ενώ επέπλεε αφρός μπεζ χρώματος και το θέαμα ήταν αποκρουστικό.

Στο σημείο δεν υπήρχαν λουόμενοι, καθώς χθες λόγω του αέρα ο κυματισμός ήταν έντονος, ωστόσο περαστικοί αντίκρισαν αυτές τις εικόνες στη θάλασσα και αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για θαλάσσια ρύπανση.

Επίσης, αρκετοί ήταν οι τουρίστες που έκαναν βόλτα εκείνη την ώρα στον περιφερειακό δρόμο της πόλης και ρωτούσαν να μάθουν τι συμβαίνει και τι είδους ουσία ήταν αυτή στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο λιμενάρχης Ρεθύμνου ανέφερε πως οι λωρίδες καφέ χρώματος, που συχνά εμφανίζονται στην επιφάνεια της θαλάσσιας περιοχής του Ρεθύμνου, είναι πλαγκτόν ή θαλάσσια χλωρίδα, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως η προέλευση της ουσίας, καθώς απαιτείται να γίνει ειδική ανάλυση και το περιφερειακό εργαστήριο δεν διαθέτει τα μέσα για να το πράξει.

Για το σκοπό αυτό, το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου έχει απευθυνθεί στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), στο Ηράκλειο, ωστόσο προσωπικό του ερευνητικού κέντρου δεν έχει ακόμα έρθει στο Ρέθυμνο για να πάρει δείγμα από τη θάλασσα. Μιλώντας στην εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα ο λιμενάρχης Ρεθύμνου, Φραγκίσκος Δασκαλάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε πως δεν πρόκειται για θαλάσσια ρύπανση και πρόσθεσε ότι το Λιμεναρχείο έχει πάρει δείγμα και άλλες φορές από την περιοχή, το οποίο επεξεργάστηκε και αναλύθηκε από το περιφερειακό εργαστήριο Ηρακλείου, χωρίς τα αποτελέσματα να είναι να προκαλούν ανησυχία.

Αυτό που εκκρεμεί είναι να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πλαγκτόν ή κάτι άλλο, όμως το περιφερειακό εργαστήριο δεν μπορεί να κάνει την ειδική ανάλυση που απαιτείται κι έτσι απευθυνθήκαμε στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το οποίο διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να προβεί στον έλεγχο που απαιτείται να γίνει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.