Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ο καλύτερος υπολογιστής στον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Κίνα συνεχίζει να κατέχει την κορυφή στον κατάλογο Top 500 με τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, αλλά με ένα νέο μηχάνημα, τον Sunway TaihuLight. Τη Νο 1 θέση εδώ και λίγα χρόνια κατείχε ο κινεζικός Τιανχέ-2, ο οποίος όμως βρέθηκε πλέον στη δεύτερη θέση.

Ο καλύτερος υπολογιστής στον κόσμο

Ο νέος κορυφαίος υπερυπολογιστής είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Κίνας και έχει επεξεργαστική ισχύ 93 petaflop. Είναι σε θέση να κάνει έως 93.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, έχοντας διπλάσια ταχύτητα και τριπλάσια αποδοτικότητα σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Ο Sunway TaihuLight χρησιμοποιείται για ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, προγνώσεις καιρού κ.α. Διαθέτει 10.649.600 πυρήνες επεξεργασίας και χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Linux.

Για πρώτη φορά η Κίνα έχει στη λίστα Top 500 περισσότερους υπερυπολογιστές (167) από ότι οι ΗΠΑ (165), ενώ πριν δέκα χρόνια είχε μόνο 28 τέτοια συστήματα και όλα κάτω από τη θέση 30.

Στην πρώτη δεκάδα φέτος υπάρχουν τέσσερις αμερικανικοί υπερυπολογιστές, δύο κινεζικοί (ο πρώτος και ο δεύτερος), ένας ιαπωνικός, ένας ελβετικός, ένας γερμανικός και ένας σαουδαραβικός. Ο ελληνικός υπερυπολογιστής του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) δεν βρίσκεται πλέον στο Top 500 (η διεθνής κατάταξη ανανεώνεται ανά εξάμηνο).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.