Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Οι αυξήσεις και οι μειώσεις των έμμεσων φόρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα «ψιλά γράμματα» των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για τους έμμεσους φόρους σε σειρά προϊόντων παρουσιάζει το «Έθνος».

Αυτά κρύβουν και μειώσεις, όπως στο φυσικό αέριο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και αυξήσεις-φωτιά σε μπύρες, καφέδες, τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ειδικότερα, η μείωση από την 1η Ιανουαρίου του 2017 του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για θέρμανση θα ρίξει κατά 10% το κόστος των νοικοκυριών. Σήμερα η τιμή είναι στα 4,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μειώσεις κατά 1% με 2% θα πρέπει να κάνει και η ΔΕΗ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αφού από την 1η Ιουνίου του 2016 απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ύψος του φόρου είναι σήμερα στα 5,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

O καφές
Φωτιά, όμως, παίρνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και οι τιμές του καφέ που πωλείται στα ράφια των καταστημάτων. Ο «ελληνικός» θα αυξηθεί κατά 20 με 30% το κιλό, ο καφές φίλτρου κατά 15 με 25%, ο στιγμιαίος και ο εσπρέσο 15% με 20% το κιλό.

Σημειώνεται ότι το 70% της κατανάλωσης του προϊόντος γίνεται στα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής. Εκρηξη κατά 65% με 70% θα προκληθεί στην τιμή του ακαβούρδιστου καφέ, με αποτέλεσμα τα ελάχιστα καφεκοπτεία να οδηγηθούν σε αφανισμό.

Οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα προκαλέσουν αύξηση της παράνομης διάθεσης καθώς εκτιμάται ότι θα εισάγονται από γειτονικές χώρες της ΕΕ ποσότητες χύμα καφέδων, χωρίς την έκδοση παραστατικών και θα πωλούνται στη μαύρη αγορά. Εκτός φόρου παραμένουν οι κάψουλες για τις μηχανές καφέδων.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ανεβαίνει κατά 93% και ο ΕΦΚ στις μπύρες. Αυτό σημαίνει πως μία φιάλη 50 cl θα ανέβει κατά 19% (20 λεπτά) αλλά και το κουτάκι των 33ml θα ακριβύνει κατά 17,1% ή 13 λεπτά.

Από τις επιβαρύνσεις δεν γλιτώνουν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 η μικρή φιάλη του υγρού των 10ml θα πωλείται ακριβότερα κατά περίπου 27,5%. Το προϊόν έχει σήμερα μέση τιμή 4,5 ευρώ.

Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ότι με άλλο νομοσχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση της χρήσης του σε δημόσιους χώρους.

Την όγδοη αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων σε διάστημα έξι ετών, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού που αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα φθάνουν τα 50 λεπτά ανά πακέτο τσιγάρα και όχι 22 λεπτά που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου.

Ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής, διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα, αλλά η λιανική τιμή δέχεται επιπλέον επιβάρυνση με την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού.

Ο καπνός
Ωστόσο, η τιμή ενός φακέλου λεπτοκομμένου καπνού είναι ήδη προγραμματισμένο να αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, εξαιτίας της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις συσκευασίες των καπνικών, η οποία καθορίζει την ελάχιστη ποσότητα που θα μπορεί να περιέχει μία συσκευασία λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γρ (σε ισχύ από 20.5.2016).

Μια οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του φόρου στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, θα ανεβάσει τις τιμές της εν λόγω κατηγορίας σε επίπεδα δυσθεώρητα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι προσαυξήσεις μπορούν να οδηγήσουν την τιμή για έναν φάκελο καπνού κοντά στα 10 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.