Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Όλες οι συντάξεις θα υπολογιστούν από την αρχή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρήτρα ΑΕΠ, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα επηρεάσει τον τελικό υπολογισμό.

Ριζικές αλλαγές έρχονται στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται στη Βουλή. Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α' και β' βαθμίδας, ιερείς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος, θα υπάγονται από την ψήφιση του νόμου στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής.

Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο δηλ. ως άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής Σύνταξης. Το νομοσχέδιο ορίζει:

* Όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία τους υποβάλλοντας αίτημα συνταξιοδότησης μέχρι την ημέρα ψήφισης του νόμου οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τον παλιό τρόπο, δηλ. με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014

* Όσοι αποχωρούν μετά την ψήφιση του νόμου θα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη του νέου υπολογισμού. Η πόρτα του παλιού καθεστώτος κλείνει και για όσους κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

*Όσοι αποχωρούν εντός του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογισμού και αν η μεικτή σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το 1/4.

Από την ένταξη στον ΕΦΚΑ εξαιρούνται:

*Παθόντες από τρομοκρατική ένεργεια
*Όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη, σύνταξη ανάπηρου οπλίτη, σύνταξη Εθνικής Αντίστασης, ΟΓΑ ή ανασφάλιστου αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης
*Λογοτέχνες, καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο
*Βουλευτές και αιρετά όργανα ΟΤΑ α' και β' βαθμίδας
*Όσοι λαμβάνουν προσωπικές συντάξεις
*Όσοι δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας που ήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας

Επίσης από το 2018 αρχίζει η αναπροσαρμογή των συντάξεων με συντελεστή που θα διαμορφώνεται με βάση το ΑΕΠ και το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για την αναπροσαρμογή των συντάξεων ο νομοθέτης παραπέμπει στο άρθρο που ορίζει πως η νέα σύνταξη που εκδίδεται μετά την ψήφιση του νόμου «αυξάνεται από την 1/1/2017 κατ' έτος στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.