Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Το ενός έτους αγοράκι που έζησε και γλίτωσε από δύο φονικούς σεισμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στον πρώτο σεισμό βρισκόταν στην κοιλιά της μαμάς του που θάφτηκε κάτω από συντρίμμια.

Η Dolma Bomjan Tamang από το Νεπάλ κρατά στην αγκαλιά της το αγοράκι της που θα γιορτάσει σε λίγες μέρες τα πρώτα του γενέθλια, γεμάτη περηφάνια και ευγνωμοσύνη που η ίδια και το μωρό της γλίτωσαν από δύο ισχυρούς σεισμούς που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Η νεαρή μητέρα πίστευε ότι δεν θα κατάφερνε να δει ούτε τη γέννησή του, αλλά ούτε τα επόμενα γενέθλιά του. Κι αυτό γιατί ο μικρός Nishan Naoki γεννήθηκε 15 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ στον οποίο η 9 μηνών έγκυος μητέρα, θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε. Ο σεισμός της 25ης Απριλίου του 2015, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο περίπου 9.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 160 ανθρώπων που ζούσαν στο ίδιο χωριό με τη Dolma. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του Nisha, ένας ακόμη ισχυρότατος σεισμός θα χτυπήσει το Νεπάλ, ευτυχώς όμως, το λίγων ημερών αγοράκι θα γλιτώσει και πάλι!

«Όταν ήμουν παγιδευμένη κάτω από τα ερείπια πίστευα ότι δε θα καταφέρω να επιβιώσω», δήλωσε η μητέρα και θυμάται τις στιγμές του πρώτου σεισμού κατά τον οποίο ήταν 9 μηνών έγκυος και το σπίτι της γκρεμίστηκε παγιδεύοντας εκείνη και το σύζυγό της. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω, αλλά ήλπιζα ότι μπορεί να γλίτωνα. Πολλά σπίτια είχαν καταρρεύσει και πολλοί άνθρωποι στο χωριό μας έχασαν τη ζωή τους. Ανησυχούσα τόσο πολύ για το μωρό μου, δεν νοιαζόμουν για τη δική μου υγεία, ακόμη κι αν είχα πληγές παντού και είχα δυσκολία στην αναπνοή», αναφέρει η Dolma. Η ίδια και ο σύζυγός της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια απ' ό,τι είχε απομείνει από το σπίτι τους, στην κοινότητα Banskharka στην περιοχή Sindhupalchowk. Στο χάος που ακολούθησε, οι κάτοικοι των χωριών προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους κι ό,τι είχε απομείνει.

Τρεις εβδομάδες αργότερα ο μικρός Nishan ήρθε στη ζωή, αλλά το τοπικό κέντρο υγείας είχε γκρεμιστεί με αποτέλεσμα ακόμη και η γέννα να είναι αμφίβολη μέχρι εκείνην την ώρα. Λίγο πριν γεννήσει, εμφανίστηκε ένας «φύλακας άγγελος» όπως λέει χαρακτηριστικά, ένας εθελοντής από την Ιαπωνία ο οποίος τη βοήθησε να φτάσει στο κοντινότερο νοσοκομείο που ήταν πάνω από μια ώρα μακριά. Το μωρό γεννήθηκε λίγη ώρα αργότερα και εκείνη του έδωσε το όνομα του ανθρώπου που τη βοήθησε, προς τιμήν του.

Στις 12 Μαΐου «χτυπάει» το Νεπάλ ο δεύτερος καταστροφικός σεισμός με τη γυναίκα να βρίσκεται εκείνη τη στιγμή μέσα σε έναν στάβλο, καθώς το δικό τους σπίτι είχε καταρρεύσει. Όπως αναφέρει, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η ίδια και το νεογέννητο πλέον μωρό της σωθήκαν σαν από θαύμα, καθώς η οροφή κατέρρευσε λίγα μόλις δευτερόλεπτα αφότου βγήκαν από το στάβλο.

«Πήρα το μωρό μου κι έτρεξα έξω. Όπως ξέφευγα η οροφή κατέρρευσε πίσω μου και το κυρίως κτίριο γκρεμίστηκε», περιγράφει η γυναίκα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της που κατάφερε να φέρει το μωρό της στη ζωή και να επιβιώσει, ελπίζοντας τώρα πια ότι η ζωή όλων των κατοίκων θα μπει πλέον σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ένα χρόνο μετά τους φονικούς σεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.