Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Άνθρωποι που μαρτύρησαν στον σταυρό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περιπτώσεις που ξεψύχησαν στα παλούκια της εξουσίας…

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη αλλά και σε τέσσερα Ευαγγέλια, ο Ιησούς Χριστός συλλαμβάνεται στον Κήπο της Γεθσημανής, μετά τον Μυστικό Δείπνο, καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πόντιο Πιλάτο και τον Ηρώδη Αντίπα και εξαναγκάζεται να ανέβει τον Γολγοθά, όπου και σταυρώνεται ανάμεσα σε δύο καταδικασμένους κλέφτες.

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή, όταν ο Ιησούς ο Ναζωραίος σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ (σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, τον Παπισμό, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Διαμαρτύρησης) και μαρτύρησε πάνω στον βάρβαρο ρωμαϊκό σταυρό, ο οποίος προοριζόταν για εγκληματίες και ανατρεπτικά στοιχεία που απειλούσαν το ρωμαϊκό status quo.

Παρά το γεγονός ότι η Σταύρωση του Θεανθρώπου είναι η πλέον γνωστή εκτέλεση πάνω στον σταυρό, δεν είναι φυσικά η μόνη, καθώς πάμπολλοι μαρτύρησαν πάνω στα παλούκια της εξουσίας…

Ο στασιαστής βασιλιάς Ινάρως Β’



Ο γιος του Ψαμμητίχου ήταν βασιλιάς της Λιβύης και ένας από τους ηγέτες της εξέγερσης των Αιγυπτίων κατά των Περσών του Αρταξέρξη (460-454 π.Χ.). Στη μάχη της Παμπρήμιδος, ο Ινάρως νίκησε και σκότωσε τον απεσταλμένο του Αρταξέρξη, Αχαιμένη, ξαποστέλνοντας το σώμα του πίσω στην Περσία, την ίδια ώρα που οι αθηναίοι σύμμαχοί του νικούσαν στη θάλασσα τον περσικό στόλο, κάτω από τις διαταγές του Χαριτιμίδη.

Ο Αρταξέρξης επιμένει όμως στέλνοντας τον Μεγάβυζο και νικώντας στη μάχη της Βύβλου, όταν θα πέσει στα χέρια του ο Ινάρως. Ο πέρσης βασιλιάς θέλησε να του χαρίσει τη ζωή, η μητέρα όμως του Αχαιμένη, Άμηστις, δεν θα το άφηνε να περάσει στα ψιλά. Πείθει λοιπόν τον Αρταξέρξη να της παραδώσει τον στασιαστή βασιλιά αλλά και πενήντα Έλληνες, για τους οποίους επεφύλαξε μια ιδιαιτέρως μακάβρια τελετή: η Άμηστις (ή Αμέστρις) αποκεφάλισε τους Έλληνες και σταύρωσε τον Ινάρω…

Οι Άγιοι Δέκα Χιλιάδες Μάρτυρες



Σύμφωνα με το μαρτυρολόγιο τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας όσο και του Καθολικισμού, οι Δέκα Χιλιάδες Μάρτυρες μαρτύρησαν στην Αντιόχεια επί αυτοκράτορα Δεκίου περί τον 3ο αιώνα μ.Χ. Δέκα χιλιάδες ρωμαίοι στρατιώτες που είχαν μεταστραφεί στον χριστιανισμό σταυρώθηκαν λοιπόν στο Όρος Αραράτ από τον αυτοκράτορα Γάιο Μέσσιο Κουίντο Δέκιο Αύγουστο, ο οποίος το 250 μ.Χ. είχε εκδώσει διάταγμα για την καταστολή του χριστιανισμού.

Ο Δέκιος στράφηκε με πρωτοφανή αγριότητα κατά της χριστιανικής πίστης πυροδοτώντας γενικευμένα πογκρόμ εναντίον των χριστιανών σε Ρώμη, Καρχηδόνα και Αλεξάνδρεια…

Η Αγία Ιουλία



Η Ιουλία της Κορσικής καταγόταν από ευγενή οικογένεια της Καρθαγένης, αν και πουλήθηκε σκλάβα το 439 μ.Χ. σε έναν σύρο έμπορο. Κατά το ταξίδι της επιστροφής, το πλοίο αγκυροβόλησε στο ακρωτήριο Κόρσο της Κορσικής για να συμμετάσχει ο αφέντης της Ευσέβιος σε τοπική ειδωλολατρική τελετή, στην οποία αρνήθηκε να πάρει μέρος η χριστιανή Ιουλία.

Ο ηγεμόνας της Κορσικής, Φήλικας, τη διέταξε να θυσιάσει στα είδωλα, αν και η Ιουλία αρνήθηκε σθεναρά να τιμήσει άλλους θεούς. Το μαρτυρικό της τέλος περιλάμβανε τη σταύρωσή της, αν και σύμφωνα με άλλη ιστορική γραμμή σκέψης, η Αγία Ιουλία σταυρώθηκε από σαρακηνούς πειρατές…

Ο συνωμότης Βήσσος (Αρταξέρξης Ε’)



Ο σατράπης της Βακτρίας και της Σογδιανής, κατά τη βασιλεία του Δαρείου Γ’, βρήκε την ευκαιρία από τη μεγάλη κατακτητική εκστρατεία του Αλεξάνδρου να καθαιρέσει τον πέρση βασιλιά, να τον σκοτώσει και να καταλάβει πραξικοπηματικά τον θρόνο του κατά το καλοκαίρι του 330 π.Χ.

Ο Αρταξέρξης Ε’ γεννήθηκε λοιπόν συνωμοτικά στο περιθώριο της μεγαλειώδους εκστρατείας του Αλεξάνδρου και πλέον έψαχνε να οργανώσει αντάρτικο κατά του μακεδόνα κατακτητή, αν και ο προδότης έμελλε να προδοθεί το 329 π.Χ., όταν οι Πέρσες τον έστειλαν δεμένο χειροπόδαρα στον Αλέξανδρο, ο οποίος τον καταδικάστηκε σε θάνατο στα Εκβάτανα. Ο Βήσσος σταυρώθηκε λοιπόν και κατά τις πηγές, του έκοψαν μύτη και αυτιά πριν από τον μαρτυρικό θάνατό του πάνω στον σταυρό…

Ο ληστής Γεστάς



Οι δυο ληστές που πλαισίωναν τον Θεάνθρωπο στον Σταυρό του Μαρτυρίου ήταν ο Δυσμάς και ο Γεστάς (ή Γέστας ή Στέγας). O Δυσμάς έδειξε μεταμέλεια πριν εκπνεύσει και είπε το περιβόητο «μνήσθητί μου, κύριε», ενώ ο Γεστάς συνέχισε να χλευάζει τον Σωτήρα. Από το απόκρυφο κείμενο «Υφήγηση Ιωσήφ του από Αριμαθαίας» μαθαίνουμε το έγκλημα του Γεστά που τον οδήγησε στον σταυρό: «οδοιπορούντας φόνω μαχαίρας απέκτεινεν, γυναίκας δε εκ των σφυρών κατά κεφαλής κρημνών τους μασθούς εξέκοπτεν».

Όταν ο Γεστάς βλαστήμησε εναντίον του Κυρίου, ο μετανοημένος Δυσμάς υπερασπίστηκε τον Ιησού λέγοντας «ούτος δε ουδέν άτοπον έπραξε» (Λουκ. 23, 41)…

Ο Πάουλο Μίκι και οι 26 Μάρτυρες της Ιαπωνίας



Ο Πάουλο Μίκι ήταν ένας ιάπωνας ιησουίτης που λειτουργούσε ως καθολικός ιεραπόστολος και έμελλε να γίνει άγιος του ρωμαιοκαθολικισμού ως μάρτυρας της πίστης του. Αφού κατάφεραν να μεταστρέψουν στον χριστιανισμό κάπου 300.000 Γιαπωνέζους, οι ισπανοί και πορτογάλοι ιεραπόστολοι μπήκαν στο στόχαστρο των ιαπώνων σογκούν, όταν και έλαβε χώρα το τραγικό γεγονός.

Ήταν το 1597 όταν 26 ιάπωνες χριστιανοί σταυρώθηκαν στο Ναγκασάκι και έγιναν μάρτυρες του καθολικισμού, απ’ όπου ξεπήδησε άγιος ο ευγενικής καταγωγής και ιδιαιτέρως μορφωμένος Μίκι που τόσους και τόσους είχε μεταστρέψει στην ξενόφερτη πίστη.

Ο ιάπωνας ιησουίτης και μεγάλος κήρυκας εξαναγκάστηκε στον δικό του Γολγοθά, να βαδίσει τα 966 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Κιότο από το Ναγκασάκι, όπου και σταυρώθηκε με 25 ακόμα προβεβλημένους χριστιανούς στις 5 Φεβρουαρίου 1597. Αγιοποιήθηκε το 1862 από τον Πάπα Πίο Θ’…

Ο Άγιος Φίλιππος



Ως ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού, ο Απόστολος Φίλιππος από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας κήρυξε τον λόγο του Χριστού στη Μικρά Ασία, αν και δεν θα ξέφευγε από την ίδια μοίρα με τον Σωτήρα. Ο μαθητής, όπως ακριβώς και ο δάσκαλος, σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Φρυγίας μεταφέροντας τις πανανθρώπινες διδαχές του Θεανθρώπου στους Πάρθους.

Ο Απόστολος Βαρθολομαίος



Ο καρδιακός φίλος του Αγίου Φιλίππου, που καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας, πίστεψε στα λεγόμενα του Ιησού από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισε στη Ναζαρέτ. Αυτό είναι το μόνο που μας παραδίδει η Καινή Διαθήκη για τη ζωή και τη δράση του Βαρθολομαίου (που οι βιβλικοί μελετητές ταυτίζουν με τον Ναθαναήλ), αν και η εκκλησιαστική παράδοση τον θέλει να μεταφέρει τον χριστιανισμό στη Μικρά Ασία, τη Μεσοποταμία, την Παρθία, την Αρμενία, ακόμα και τις Ινδίες.

Ο Βαρθολομαίος έφερε τον χριστιανισμό στην Αρμενία, αν και έμελλε να το πληρώσει με τη ζωή του, καθώς μαρτύρησε στην Ουρβανούπολη, όπου τον σταύρωσαν με το κεφάλι προς τα κάτω, κατά τις εντολές του βασιλιά Αστυάγη.

Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος



Ο ψαράς αδελφός του Αποστόλου Πέτρου ήταν ο πρώτος μαθητής του Ιησού (Πρωτόκλητος) και καταγόταν επίσης από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Δίδαξε τον χριστιανισμό στη Βιθυνία, τον Εύξεινο Πόντο, τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, πριν καταλήξει στην Αχαΐα, όπου άφησε μεγάλη κληρονομιά.

Ο Ανδρέας ανέπτυξε τη φήμη της θαυματουργικής ίασης, η οποία θα προσυπέγραφε τον χαμό του: όταν θεράπευσε τη σύζυγο του ανθύπατου της Αχαΐας, Αιγεάτου, και τη μετέστρεψε στον χριστιανισμό, ο ηγεμόνας τον συνέλαβε και τον σταύρωσε σε μια ξύλινη κατασκευή σε σχήμα «Χ». Η θεία ειρωνεία παρενέβη βέβαια και τη μέρα που σταυρώθηκε ο άγιος, ο ανθύπατος Αιγεάτης τρελάθηκε και αυτοκτόνησε…

Ο Απόστολος Πέτρος



Ο αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου ήταν επίσης ψαράς που παράτησε τα δίχτυα του για να ακολουθήσει τον Σωτήρα. Ο απόστολος δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, την Αντιόχεια, τον Πόντο, τη Γαλατία, την Καππαδοκία, την Ασία και τη Βιθυνία, με τη χάρη του να φτάνει μέχρι και τη Ρώμη, όπου θα συναντούσε τον μαρτυρικό θάνατό του.

Γιατί εκεί ζούσε και βασίλευε ο Νέρωνας, ο οποίος τον σταύρωσε χιαστί και με το κεφάλι προς τα κάτω περί το 64 μ.Χ. Ο ίδιος ο Πέτρος ζήτησε να σταυρωθεί ανάποδα καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο να μαρτυρήσει όπως ο Θεάνθρωπος…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.