Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Προωθείται κοινός ορισμός στα φορολογητέα κέρδη για τις χώρες της Ε.Ε.

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος να εξασφαλιστεί «δίκαιος και διαφανής ανταγωνισμός».

Την ανάγκη για δίκαιη και διαφανή φορολογική πολιτική στην ΕΕ, αλλά και την πρόοδο που σημείωσε η Κύπρος στον τομέα αυτό, υπογράμμισε ο Aλέν Λαμασούρ, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» και άλλα μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα (TAXE ΙΙ). Η αντιπροσωπεία της Ειδικής Επιτροπής TAXE ΙΙ ολοκλήρωσε την αποστολή της στην Κύπρο, με αρκετές συναντήσεις και συμπεράσματα όσον αφορά τα θέματα φορολογικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λαμασούρ, αφού εξήγησε το λόγο της σύστασης της Ειδικής Επιτροπής TAXE ΙΙ και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει, σημείωσε: «Εκτιμάμε την πρόοδο που σημειώθηκε και εξακολουθεί να επιτυγχάνεται εδώ. Η Κύπρος είναι στο σωστό δρόμο συμμόρφωσης με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, ή με τις συστάσεις της ΕΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χρειάζεται βέβαια περισσότερη πρόοδος».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λαμασούρ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει μια συμφωνία όσον αφορά την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών. «Πολιτικός μας στόχος είναι να υπάρξει ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη, κοινός ορισμός όσον αφορά τα φορολογητέα κέρδη, συμπεριλαμβανομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων στην έρευνα και την καινοτομία. Κάθε κράτος-μέλος θα παραμείνει ελεύθερο να καθορίσει το ποσοστό του φορολογικού συντελεστή του», είπε ο κ. Λαμασούρ. Επίσης, ανέφερε πως η ιδέα είναι, να ισχύσει και για τη φορολογία των επιχειρήσεων, το σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και 40 χρόνια για το ΦΠΑ, το οποίο δεν επιφέρει ποινές για τα κράτη-μέλη ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Ο πολιτικός στόχος λοιπόν, είναι να εξασφαλιστεί δίκαιος και διαφανής ανταγωνισμός», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής δήλωσε ότι συζητήθηκε κατά τις επαφές και το θέμα των Panama Papers, με τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν την επιθυμία τους να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και γι' αυτό το θέμα.

Ο γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ειδική Επιτροπή TAXE II, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχει πάρει η Κύπρος για θέματα διαφάνειας, μείωσης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αλλά και η αξιοσημείωτη πρόοδος που η χώρα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, αποτελούμενη από 11 ευρωβουλευτές, είχε επίσης σήμερα συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, τον έφορο Φορολογίας,. Γιαννάκη Τσαγγάρη, τον προϊστάμενο του τμήματος Φορολογίας, Γιώργο Παντελή, εκπροσώπους τραπεζών, εργατικών συνδικάτων, ακαδημαϊκούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και με διάφορους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οικονομίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.