Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Φτιάξτε το δικό σας χαρταετό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οδηγίες για αρχάριους - Συμβουλές για το πέταγμα - Τι πρέπει να προσέχετε.

Θέλετε να φτιάξετε τον δικό σας χαρταετό γι' αυτή την Καθαρά Δευτέρα; Κι όμως, μπορείτε! Γιατί στην πράξη είναι απλούστερο το να κατασκευάσει κάποιος έναν αετό απ' όσο είχε ενδεχομένως νομίζει.

Η Καθαρά Δευτέρα κοντοζυγώνει λοιπόν και το έθιμο απαιτεί, πέρα από τα τιμημένα κούλουμα, και το πέταγμα του χαρταετού.

Πάρτε λοιπόν τα παιδιά σας και... στρωθείτε στη δουλειά, για μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες. Να και πώς κατασκευάζετε έναν πολύ απλό χαρταετό σε 10 εύκολα βήματα...


Οδηγίες για αρχάριους

Βήμα 1



Πάρτε ένα κομμάτι χαρτόνι και κόψτε το σε σχήμα διαμαντιού. Κάποιες φορές είναι ευκολότερο να συναρμολογήσετε 4 μικρότερα κομμάτια (με ταινία), ώστε να πετύχετε το επιθυμητό σχήμα. Πρέπει βέβαια να τα κολλήστε με τον σωστό τρόπο: κολλήστε με ταινία τα δύο πρώτα και κατόπιν τα δύο επόμενα. Στο τέλος κολλάτε τα δύο κομμάτια -πλέον- μεταξύ τους.

Βήμα 2



Για να κόψετε το τετράγωνο χαρτόνι σε σχήμα διαμαντιού (αν δεν επιλέξετε τον δεύτερο τρόπο), κόψτε και αφαιρέστε τις 4 γωνίες, με το χαρτόνι σε οριζόντια θέση.
Βήμα 3



Επαναλάβετε το βήμα 2, αυτή τη φορά με το χαρτόνι σε κατακόρυφη θέση.
Βήμα 4



Δέστε τα δύο ξυλάκια σε σχήμα σταυρού. Σφίξτε τα όσο περισσότερο γίνεται.
Βήμα 5



Ανοίξτε 2 τρυπίτσες στο χαρτόνι. Στην εσωτερική του πλευρά, εκεί που τέμνονται τα δύο πηχάκια, περάστε έναν σχετικά χοντρό σπάγγο.
Βήμα 6



Χρησιμοποιώντας την άλλη άκρη του νήματος, επαναλάβετε τη διαδικασία. Δέστε κατόπιν τις δύο άκρες του σπάγγου μεταξύ τους, όταν και οι δύο έχουν περάσει από το βήμα 5.
Βήμα 7



Δέστε ένα μακρύ και χοντρό σχοινί στην άκρη του ξύλινου σταυρού για να σχηματίσετε την ουρά του χαρταετού. Μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομμάτια χαρτιού (ή εφημερίδας) κατά μήκος της ουράς, για καλύτερο χειρισμό και στάθμιση του βάρους.
Βήμα 8



Χρωματίστε τον χαρταετό στα χρώματα που επιθυμείτε.
Βήμα 9



Με τον χαρταετό πανέτοιμο, αναζητήστε μέρος με ελαφρύ αεράκι και έχετε στο πλευρό σας κάποιον να σας βοηθήσει για να σηκώσετε τον αετό στον αέρα.
Βήμα 10


Μια ακόμα εκδοχή για χειροποίητο χαρταετό

Ακολουθούν σύντομες οδηγίες καθώς και ένα βίντεο που δείχνει πώς κατασκευάζεται ένας χαρταετός:

Αρχικά, θα χρειαστούμε 3 ή περισσότερα κομμάτια από ξύλο ευλύγιστο, μήκους περίπου 80 εκατοστών το καθένα. Ακόμη, πρέπει να έχουμε σπάγκο, σύρμα, κόλλα ή ταινία, χαρτιά για την ουρά και φυσικά νάιλον ή χοντρό χαρτί για την επιφάνεια του αετού.

Ξεκινώντας την κατασκευή, κάνουμε μικρές εγκοπές στις άκρες των ξύλων. Στη συνέχεια, σχηματίζουμε ένα εξάγωνο «αστέρι», ενώνοντας σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους τα ξύλα, τα οποία και δένουμε γερά με σπάγκο στο κέντρο τους. Αφήνουμε περίπου 50 εκατοστά σπάγκο να κρέμεται.

Δένουμε το σύρμα σε μια από τις εγκοπές στην άκρη ενός ξύλου και ξεκινάμε να το περνάμε περιμετρικά του αετού, κάνοντας μια στροφή σε κάθε εγκοπή. Πρέπει να προσέχουμε ώστε οι αποστάσεις που θα δημιουργηθούν μεταξύ της άκρης κάθε ξύλου με το διπλανό του, να είναι ίσες για όλον τον αετό.

Σειρά έχει η τοποθέτηση του νάιλον. Τοποθετούμε το σκελετό πάνω στο κομμάτι νάιλον, και το κόβουμε αφήνοντας 5 εκατοστά περιθώριο. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κομμένο νάιλον πάνω στο σκελετό, στρέφουμε τις άκρες προς τα μέσα και τα κολλάμε.

Μεγάλη προσοχή, πρέπει να δοθεί στους σπάγκους. Στερεώνουμε σπάγκο σε δύο διπλανές, πάνω άκρες των ξύλων του σκελετού και τα ενώνουμε με αυτόν που έχουμε αφήσει να κρέμεται από το κέντρο του αετού. Στο σημείο ένωσης, τοποθετείται η καλούμπα από όπου θα κρατάμε τον αετό. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ώστε οι δύο σπάγκοι να έχουν το διπλάσιο μήκος από αυτόν που είχαμε αφήσει να κρέμεται στην αρχή. Το σημείο ένωσης θα πρέπει να φτάνει ακριβώς μέχρι τα κάτω άκρα των δύο ξύλων από τα οποία δέσαμε τους σπάγκους.

Η ουρά τοποθετείται στο σημείο ένωσης δύο σπάγκων που έχουμε βάλει στην άλλη μεριά των δύο ξύλων που είχαμε χρησιμοποιήσει στο παραπάνω βήμα. Για να υπολογίσουμε το μήκος των σπάγκων, αρκεί να φροντίσουμε το νοητό τρίγωνο που θα δημιουργηθεί και θα έχει βάση το σκελετό και κορυφή το σημείο ένωσης των δύο σχοινιών, να είναι ίσο με τα έξι τρίγωνα που έχουν σχηματιστεί στον σκελετό.

Η κατασκευή της ουράς δεν είναι δύσκολη. Αρκεί να δέσουμε σε ένα κομμάτι σπάγκου κομμάτια χαρτιού σε απόσταση περίπου 18 εκατοστών το ένα από το άλλο.



Προσοχή στο πέταγμα του αετού συνιστά η ΔΕΔΔΗΕ

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι όσοι πετάξουν χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, ωστόσο αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, τότε μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα. Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.