Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Δυτική Ελλάδα: 300 μηχανικοί διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΤΕΕ, δεν μπορούσαν να πληρώσουν εισφορές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από 300 μηχανικοί έχουν διαγραφεί τα τελευταία 3 χρόνια από τα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κυρίως λόγω «παύσης» αφού αδυνατούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να καλύψουν τα υπόλοιπα έξοδα που συνεπάγεται η άσκηση του επαγγέλματος.

Το στοιχείο αυτό έδωσε, «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο οποίος περιέγραψε με γκρίζα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί την τελευταία 6ετία στον κλάδο. Μάλιστα όπως κατέδειξε σχετική έρευνα του ΤΕΕ στην περιοχή μας οι Πολιτικοί Μηχανικοί μόνο σε ένα 35% τα βγάζουν πέρα μόνοι τους.

Οι υπόλοιποι ζουν με την στήριξη της οικογένειάς τους ή με άλλα παράλληλα έσοδα, ή από τις όποιες αποταμιεύσεις που τους έχουν μείνει ακόμα.

«Άρα το 65% αν μπορεί να μειώσει τα 4-5 χιλιάρικα, τα έξοδα δηλαδή που προκύπτουν από την ασφάλιση και την άσκηση του επαγγέλματος θα το κάνει», σχολίασε ο κ. Γιανναδάκης. Παράλληλα υποστήριξε ότι μια οικογένεια δύο μηχανικών με ένα παιδί, ακόμα και με την μειωμένη πρόταση Κατρούγκαλου, με τις εισφορές που θα πληρώνουν κ.α. θα έχει στη διάθεσή της μόνο περίπου 500 ευρώ για να ζήσει.

«Αν δεν υπάρξει και ένα «ανεισφορολόγητο» θα συνεχιστεί αυτό που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή ο κόσμος θα επιλέγει είτε να μην πληρώνει τις εισφορές του είτε να φεύγει στο εξωτερικό. Μπορώ να σας πως τραγικές ιστορίες μηχανικών, που ενώ δούλευαν 30 χρόνια τώρα δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και δώσαμε ολόκληρο αγώνα για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους. Η πολιτική των τελευταίων 5-6 ετών, με την συσσωρευμένη ύφεση , επηρέασε πάρα πολύ τον κλάδο της κατασκευής ο οποίος έχει συρρικνωθεί κατά 90%.

Η απόφαση χιλιάδων μηχανικών να φύγουν από την χώρα έχει αιτίες και είναι συγκεκριμένες. Κάναμε όσα κάναμε ως χώρα, είχαμε επενδύσει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που είχε στηριχθεί στην οικοδομή χωρίς να δίνει όμως τις παραμέτρους να φέρει μια αειφορική ανάπτυξη με μόνιμες θέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Τέλος ερωτηθείς να σχολιάσει την απουσία μέτρων ασφαλείας σε πολλές κατασκευές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, με αφορμή και το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή στον 24χρονο Πατρινό Δημήτρη Κατσαντώνη, απάντησε: «Το έχουμε πει ένα εκατομμύριο φορές ότι σε καιρούς κρίσης τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ πιο εύκολο να συμβούν. Εμείς, τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, κάνουμε ημερίδες ευαισθητοποίησης, των μηχανικών, των εργατών και της κοινωνίας ολόκληρης. Είναι κάτι που πρέπει πάντα να το βλέπουμε υπό αυτή την οπτική, της αυστηροποίησης των μέτρων ελέγχου και να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει.

Είναι καλό να περνάει αυτό το μήνυμα. Υπάρχει μια στρεβλή εντύπωση, πολλές φορές, ότι δεν θα συμβεί τίποτα ή ότι υπάρχει ένα κόστος για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας αλλά αν αναλογίσει κανείς τελικά τι σημαίνει το να μην λάβεις μέτρα και να συμβεί κάτι είναι πολλαπλάσιο το κόστος και σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών και σε επίπεδο υλικοτεχνικό.

Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι που θεωρούμε ότι μέσα στην κρίση και στην λογική της επιβίωσης τα μέτρα ασφαλείας είναι πολυτέλεια, όμως ατυχήματα συμβαίνουν. Και όταν εντατικοποιούνται οι ρυθμοί εργασίας δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι.»


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.