Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ε.Ε. από «μαϊμού» προϊόντα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χάνονται 3,5 δισ. λόγω της απομίμησης κοσμημάτων, ρολογιών, τσαντών και αποσκευών.

Η κατασκευή παραποιημένων κοσμημάτων, ρολογιών, τσαντών και αποσκευών κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Αυτό προκύπτει από δύο νέες έρευνες από το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες 13,5% των πωλήσεων για κοσμήματα και ρολόγια και 12,7% των πωλήσεων για τσάντες και αποσκευές χάνονται στην ΕΕ λόγω της παραποίησης/απομίμησης.

Αυτά τα χαμένα έσοδα από πωλήσεις μεταφράζονται σε 27.000 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν απευθείας μεταξύ των δύο αυτών τομέων, διότι νόμιμες επιχειρήσεις απασχολούν πλέον λιγότερα άτομα από αυτά που θα μπορούσαν σε περίπτωση απουσίας της αντιγραφής.

Επιπλέον, η συνολική ετήσια απώλεια εσόδων για το κράτος λόγω της παραποίησης/απομίμησης προϊόντων στους εν λόγω τομείς όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ μπορεί να εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΓΕΕΑ, António Campinos δήλωσε: «Ο τομέας των ρολογιών και των κοσμημάτων, των τσαντών και των αποσκευών, αποτελείται συντριπτικά από πολύ μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ, που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα. Ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά επιχείρηση στον τομέα των κοσμημάτων και των ρολογιών είναι μόλις τρία άτομα. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις οικονομικές επιπτώσεις της παράνομης απομίμησης».

Αυτές είναι η 5η και η 6η από μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν από το ΓΕΕΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβάσεις των δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ. Οι προηγούμενες μελέτες κυρίως εξέτασαν: τον τομέα των παιχνιδιών, τον τομέα του αθλητισμού, των ρούχων, των παπουτσιών, τον τομέα των αξεσουάρ, των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας. Κάθε μελέτη στη σειρά επικεντρώνεται σε έναν τομέα που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτος στην απομίμηση και την αντιγραφή.

Ιταλία: περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της ΕΕ σε τσάντες και αποσκευές πραγματοποιείται στην Ιταλία, όπου ο τομέας κόστισε σε αξία 6,5 δισ. ευρώ το 2012. Η Ιταλία επίσης αντιπροσωπεύει το 40% των εξαγωγών της ΕΕ και το 35% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ του συγκεκριμένου κλάδου. Η μεταποιητική βιομηχανία των τσαντών και των αποσκευών στην Ιταλία χάνει 520 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της αντιγραφής- το ένα τρίτο του συνολικού από πωλήσεις στην ΕΕ. Η Ιταλία είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός των κοσμημάτων στην ΕΕ με την παραγωγή των 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και ρολογιών στην Ιταλία χάνει περίπου 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο λόγω της παραποίησης/απομίμησης.

Γαλλία: Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τσαντών και αποσκευών στην ΕΕ των 28. Ο τομέας εκτιμήθηκε ότι άξιζε 2,7 δισ. ευρώ το 2012. Στον τομέα των τσαντών και των αποσκευών που κατασκευάζονται στη Γαλλία χάνονται περίπου 99 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της αντιγραφής. Η Γαλλία επίσης αντιπροσωπεύει το 19% όλων των θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό στην ΕΕ των 28. Ο τομέας των κοσμημάτων και των ρολογιών είναι αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στη Γαλλία. Τα κοσμήματα και τα ρολόγια αυτής της μεταποιητικής βιομηχανίας, που χάνονται στη Γαλλία κάθε χρόνο, φτάνουν περίπου τα 336 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στη γαλλική αγορά.

Γερμανία: οι απώλειες από τη μεταποιητική βιομηχανία των τσαντών και των αποσκευών ετησίως στη Γερμανία φτάνουν τα 231 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της απομίμησης των προϊόντων αυτών στην αγορά - το 13,9% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό. Η γερμανική μεταποιητική βιομηχανία κοσμημάτων και ρολογιών - αξίζει περίπου 1,7 δισ. ευρώ ετησίως - χάνει 247 εκατ. ευρώ ετησίως εξαιτίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρολογιών στην ΕΕ.

Ηνωμένο Βασίλειο: η μεταποιητική βιομηχανία τσαντών και αποσκευών χάνει 149 εκατ. λίρες κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της απομίμησης των προϊόντων στην αγορά - σχεδόν το 12% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό. Ενώ η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και των ρολογιών χάνει 138 εκατ. λίρες κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της αντιγραφής.

Ισπανία: η Ισπανικά στον τομέα της τσάντας και της αποσκευής χάνει 123 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της απομίμησης των προϊόντων στην ισπανική αγορά - 11% όλων των πωλήσεων στον τομέα αυτό. Η μεταποιητική βιομηχανία των κοσμημάτων και των ρολογιών χάνει 204 εκατ. ευρώ ετησίως ως αποτέλεσμα της απομίμησης. Μαζί, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού χαμένου τζίρου σε πωλήσεις στα καταστήματα κοσμημάτων και ρολογιών σε όλη την ΕΕ των 28.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.