Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ένα μήνυμα για τα βάρη της γυναίκας στα χρόνια της κρίσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φεστιβάλ για το «Σπίτι των Γυναικών».

Μια ομάδα γυναικών ενώνει τις δυνάμεις της για να στηθεί και να λειτουργήσει το «Σπίτι των Γυναικών». Όραμά τους, όπως εξηγεί στο Πρακτορείο Fm 104.9 η Ελένη Καρασαββίδου, μέλος της ομάδας «Πρωτοβουλία για το Σπίτι των Γυναικών», είναι «να δώσουμε τη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας σε όλες τις γυναίκες που νιώθουν ανέστιες στα χρόνια της κρίσης σε αυτόν τον τόπο κι σε όλον τον πλανήτη».

Πρόκειται, συνεχίζει, για ένα σπίτι που θα αποτελεί έναν πολυδιάστατο χώρο, ένα πολιτιστικό στέκι, μια ανοιχτή δομή, ένα εργαστήρι, όπου οι γυναίκες να μπορούν να συνενώνουν κινηματικές, πολιτιστικές, μορφωτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, δράσεις και καμπάνιες.



«Σκοπός μας είναι το Σπίτι να φιλοξενήσει τις πολυποίκιλες πλευρές της γυναικείας εμπειρίας και τις διάφορες ομάδες γυναικών (αλλά κι αλληλέγγυων αντρών), που προσπαθούν να τις αναδείξουν. Να λειτουργήσει ως χώρος γυναικείας δημιουργίας για ζωγράφους και ποιήτριες, διότι οι περισσότερες γυναίκες δεν ανήκουν στα γνωστά ελίτ στέκια. Να στήσει πολλαπλές δομές, δράσεις αλληλεγγύης, να παρέχει ενημέρωση σε ζητήματα αντισύλληψης, εγκυμοσύνης, σεξουαλικότητας, να στηρίζει την πρόσβαση ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, άνεργων κυρίως φτωχών γυναικών στα κοινά αγαθά και ιδιαίτερα στο σύστημα υγείας και το δικαίωμά τους στην πρόληψη» τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Καρασαββίδου, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη οργανώνουν την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου το 1ο φεστιβάλ Αλληλέγγυας Οικονομικής Ενίσχυσης.



Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν βίντεο, προβολές, μουσικές παραστάσεις, περφόρμανς, αυτοσχεδιαστικό θέατρο από την ομάδα «Playback Ground», ενώ η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» θα μαγειρέψει για το «Σπίτι των Γυναικών». Στο φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Γυναίκα στα Χρόνια της Κρίσης». Τις φωτογραφίες έχουν τραβήξει πολίτες από διάφορες χώρες που προσπάθησαν να αποτυπώσουν ο καθένας με τη δική του ματιά τη γυναίκα της κρίσης από όποια χώρα κι αν προέρχεται.

«Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα όσο γίνεται πιο μακριά, δίχως να μας περιορίζουν σύνορα και γεωπολιτικές καταστάσεις», υπογραμμίζει η κ. Καρασαββίδου.



Γιατί όμως οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με τους άντρες; Όπως απαντά η ίδια, «η ανεργία χτυπάει… προνομιακά τη γυναίκα, η οποία καλείται να αναλάβει χρέη που μέχρι πριν από λίγο καιρό τα είχε το κράτος πρόνοιας. Ο ρόλος της δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα αλλά και εκ των πραγμάτων ως κοινωνικό φύλο να στηρίξει τους γύρω της, κάτι που θέλει μια ιδιαίτερη δύναμη, ιδιαίτερο χρόνο και αφοσίωση. Κάτι που δεν είναι εύκολο με βάση τα ψυχολογικά και οικονομικά βάρη που αντιμετωπίζει».

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» (Ρήγα Παλαμήδου 2, πλατεία Ψυρρή) από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.