Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Όσκαρ 2016: Τα φαβορί και οι αδικημένοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανατροπές έκρυβε η ανακοίνωση των υποψηφιότητων για τα Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας με το εκτυλισσόμενο στην Αγρια Δύση έπος επιβίωσης και εκδίκησης «Η Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, να ηγείται της φετινής κούρσας με 12 υποψηφιότητες (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α' και β' ανδρικού ρόλου για τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τομ Χάρντι αντίστοιχα, φωτογραφίας, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενδυματολογίας, οπτικών εφέ, μέικαπ και κόμμωσης, ηχητικού μοντάζ, ηχητικού μιξάζ).





Σε απόσταση αναπνοής και η ξέφρενη φουτουριστική περιπέτεια του ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Μίλερ «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» που χαίρει μεγάλης αναγνώρισης με 10 υποψηφιότητες (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενδυματολογίας, οπτικών εφέ, μέικαπ και κόμμωσης, ηχητικού μοντάζ, ηχητικού μιξάζ). Θα καταφέρει, άραγε, το «Spotlight» (βασισμένο στην αληθινή ιστορία των δημοσιογράφων της Βοστόνης που ξεσκέπασαν τεράστιο σκάνδαλο παιδεραστίας στην τοπική Καθολική Αρχιεπισκοπή) να στεφθεί καλύτερη ταινία, σύμφωνα με τις ως σήμερα βραβεύσεις και προβλέψεις, ή το μεγάλο προβάδισμα της «Επιστροφής» θα ανακόψει την πορεία του;

Πλουσιοπάροχες οι φετινές υποψηφιότητες, αρκετοί, ωστόσο, οι «σνομπαρισμένοι». Μετράμε ενδεικτικά: επτά υποψηφιότητες έχει η «Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ (μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, α΄ ανδρικού ρόλου και διασκευασμένου σεναρίου). Από έξι το φερόμενο ως σήμερα οσκαρικό φαβορί «Spotlight» του Τομ ΜακΚάρθι (όλες σε κατηγορίες «SOS» όπως αυτές της ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, β' ανδρικού και β' γυναικείου ρόλου και μοντάζ), η «Γέφυρα των κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Carol» του Τοντ Χέινς.

Πέντε μοιράζονται το «Μεγάλο σορτάρισμα» του Ανταμ ΜακΚέι και η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών στις ΗΠΑ, το «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» (όλες σε τεχνικές κατηγορίες όπως και σε αυτή της μουσικής). Τέσσερις τα «Δωμάτιο» και «Το κορίτσι από τη Δανία». Τρεις έχει το «Brooklyn» και οι «Μισητοί οκτώ». Και φέτος, όπως και πέρυσι, οκτώ είναι οι ταινίες που διεκδικούν το στέμμα της καλύτερης (όπως φαίνονται στον διπλανό πίνακα).

Άλλοι κάπου αδικήθηκαν και άλλοι έκαναν την έκπληξη. Εκτός της κατηγορίας καλύτερης σκηνοθεσίας ο, υποτίθεται φαβορί για να πάρει το Όσκαρ φέτος, Ρίντλεϊ Σκοτ. Εχει, ωστόσο, μια υποψηφιότητα ως παραγωγός καθώς η «Διάσωση» είναι υποψήφια για το 'Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο από το πουθενά προερχόμενος Λένι Εϊμπραμσον του «Δωματίου» του πήρε τη θέση, μαζί και αυτή του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ηχηρή και η απουσία του Κουέντιν Ταραντίνο από το πρωτότυπο σενάριο, με τον 88χρονο Ένιο Μορικόνε να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά για την ταινία οδεύοντας προς το πρώτο του Όσκαρ, με την έκτη του υποψηφιότητα και έπειτα από ένα τιμητικό «χρυσό» καριέρας. Καμία υποψηφιότητα τόσο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας όσο και της σκηνοθεσίας για τον Τοντ Χέινς («Carol»). Καμία για τον Τζόνι Ντεπ που ακουγόταν αρχικά πολύ για τον ρόλο του στην γκανγκστερική «Ανίερη συμμαχία». Καμία και για τον Αάρον Σόρκιν που πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για το διασκευασμένο σενάριο του «Steve Jobs».



Ακόμη, κανένας όπως και την περσινή χρονιά, μαύρος ηθοποιός δεν είναι υποψήφιος για Όσκαρ (ούτε ο Γουίλ Σμιθ για το «Concussion» ούτε ο Βρετανός Ίντρις Ελμπα για το «Beasts of no nation», παρά την καμπάνια τους), ενώ εκτός του α' ανδρικού ρόλου βρέθηκε και ο Μάικλ Κίτον («Spotlight»).

Υπάρχουν όμως και οι τυχεροί. Οι σεναριογράφοι του ανιμέισον «Τα μυαλά που κουβαλάς» και ο Αγγλος δημιουργός Αλεξ Γκάρλαντ («Από μηχανής») με καίριες υποψηφιότητες πρωτότυπου σεναρίου για τις ξεχωριστές ιδέες τους. Και, φυσικά, η αγαπημένη των Αμερικανών Τζένιφερ Λόρενς, που στα 25 της παίρνει την τέταρτη οσκαρική της υποψηφιότητα για το «Joy», αριθμός-ρεκόρ για ηθοποιό σε τόσο νεαρή ηλικία. Τη δόξα, όμως, ετοιμάζεται να της κλέψει άλλη. Η 27χρονη Μπρι Λάρσον («Το δωμάτιο»), που ήδη κρατάει στα χέρια της τη Χρυσή Σφαίρα και πλήθος βραβεύσεων προπορευόμενη ως φαβορί για το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου.

Το ραντεβού όλων με την απονομή των Οσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theatre έχει κλείσει για τις 28 Φεβρουαρίου με οικοδεσπότη τον Αφροαμερικανό κωμικό Κρις Ροκ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.