Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Το αγαπημένο παιδί της μαμάς, έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη ως ενήλικας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ίσως ο Φρόιντ να ήξερε κάτι, όταν έλεγε ότι η μητέρα είναι η ρίζα κάθε θέματος. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ενήλικες που δηλώνουν ότι ήταν τα αγαπημένα παιδιά της μαμάς τους κατά την παιδική ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Purdue χρησιμοποίησαν στοιχεία από 725 ενήλικα παιδιά μέσα από 309 διαφορετικές οικογένειες των οποίων οι μητέρες ήταν ηλικίας 65-75 ετών με την μελέτη να ξεκινά το 2001. Τα παιδιά εξετάστηκαν σε επτά διαφορετικά μέτρα της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων της μοναξιάς, των προβλημάτων στον ύπνο και τη γενική θλίψη. Έδωσαν επίσης απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιο παιδί ήταν πιο κοντά στη μητέρα, ποιο τσακωνόταν περισσότερο μαζί της, για ποιο παιδί εκείνη ένιωθε μεγαλύτερη υπερηφάνεια και ποιο την απογοήτευε.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Gerontology: Social Science, δείχνουν ακριβώς πόσο ισχυρή είναι η επιρροή της μητέρας στην ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είναι περισσότερο «κολλημένα» με τη μαμά τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή! Την ίδια στιγμή όμως και τα παιδιά που είχαν τις περισσότερες συγκρούσεις ή αισθάνονταν ότι απογοήτευαν τις μητέρες τους, έχουν επίσης πιθανότητες κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή.

Είναι λογικό να στεναχωριούνται τα παιδιά όταν απογοητεύουν τη μαμά αλλά γιατί το αγαπημένο παιδί της μαμάς να αισθάνεται απαίσια μεγαλώνοντας; Πιθανότατα επειδή το αγαπημένο παιδί νιώθει το βάρος της ευθύνης να πέφτει σε εκείνο όσο η μητέρα του γερνά και γίνεται περισσότερο εξαρτημένη από τη βοήθεια από άλλους. Αισθάνεται δηλαδή ένα βάρος τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Να λοιπόν ένας λόγος να μη ζηλεύετε αν ο/η αδερφή σας είναι πιο κοντά απ’ ότι εσείς στη μητέρα σας!


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.