Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ο φορολογικός Καζαμίας του 2016

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με επιπλέον φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων κάνει ποδαρικό το 2016. Ταυτόχρονα, για το νέο έτος η κυβέρνηση σχεδιάζει εκ βάθρων αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με νέα φορολογική κλίμακα και τη χρήση καρτών σε όλες τις συναλλαγές, νέο φόρο για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα.

Οι μεταρρυθμίσεις όπως και οι νέοι φόροι θα ξεδιπλωθούν σταδιακά εντός του 2016. Με την έλευση του νέου έτους κατατίθεται το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με διάσπαρτες φορολογικές διατάξεις όπως για παράδειγμα η νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο. Τον Φεβρουάριο θα πρέπει να νομοθετηθούν οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών και οι αυξημένοι φόροι για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Οι μεγάλες αλλαγές προσδιορίζονται για τον Μάρτιο, εκτός και αν οι πιστωτές της χώρας τις ζητήσουν νωρίτερα. Η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2016 και τον νέο φόρο για τα ακίνητα. Πάντως, οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη ξεκινήσει και ενδεχομένως τον Ιανουάριο να συζητηθούν οι αλλαγές με τους επικεφαλής των δανειστών.



Ειδικότερα για το 2016 σχεδιάζεται:

1. Φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι ότι αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου. Οσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο, ενώ όσοι απλά τα δηλώσουν και τα διατηρήσουν στο εξωτερικό δεν θα έχουν έκπτωση.

2. Οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση. Θα διατηρηθούν μόνο εκείνες που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

3. Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη με περισσότερα κλιμάκια σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Από το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα.

4. Από το νέο έτος καθίσταται υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, αφού οι φορολογούμενοι για να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο αλλά και τις εκπτώσεις φόρου που θα διατηρηθούν για τα εισοδήματα του 2016 θα πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις δαπάνες που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση με πλαστικό χρήμα.

5. Καταργείται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και στη θέση του θεσπίζεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητο όριο τα 50.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

Τι αλλάζει από το 2016

1. Εισφορά Αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

2. Εισοδήματα από ενοίκια. Περισσότερους φόρους ύψους 142,2 εκατ. ευρώ φέρνει το 2016 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια. Για τα εισοδήματα αυτά, σύμφωνα με το μνημόνιο θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ). Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά στα εισοδήματα του 2015.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν τον Φεβρουάριο θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν, περιλαμβάνονται και τα «μπλοκάκια».

4. Κέρδη επιχειρήσεων. Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από 26%. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

5. Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%. Επίσης αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20%.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.