Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας ναυτικών της ΝΕΛ στον Δρίτσα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζητούν να τους δοθούν τα οφειλόμενα ποσά που έχει δεσμεύσει το Δημόσιο.

Με πρωτοβουλία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), ναυτικοί της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, ζητώντας να τους καταβληθούν τα υπόλοιπα οφειλόμενα χρήματα από την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών της εταιρείας και έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο, αφού έχει υπάρξει για το θέμα αυτό σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση «λήψη επειγόντων μέτρων για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών», ορίζεται ότι τα έσοδα από την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών ακτοπλοϊκής εταιρείας που κηρύσσεται έκπτωτη αποδίδονται σε ναυτικούς της εταιρείας, εφόσον δεν τηρούνται οι σχετικές με τη μισθοδοσία διατάξεις.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΕΝΕΝ, ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε προεκλογικά τους ναυτικούς της ΝΕΛ ότι τα χρήματα θα τους έχουν δοθεί αμέσως με τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015.

«Από τότε έχουν παρέλθει τρεις μήνες και οι απλήρωτοι ναυτικοί βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και οι πλειονότητα τους είναι άνεργοι, απλήρωτοι και εγκαταλελειμμένοι από την πλοιοκτήτρια εταιρεία αλλά και από τις επίσημες αρχές της πολιτείας», ανέφεραν.

Προσέθεσαν επίσης ότι ο υπουργός Ναυτιλίας επικαλέσθηκε ασθένεια του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη για την καθυστέρηση στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ υποσχέθηκε ότι αυτή τη φορά θα ακολουθήσει έλεγχος από τις αρμόδιες εφορίες και ότι τα χρήματα θα καταβληθούν εντός του 2015.

Με πρόταση της ΠΕΝΕΝ, οι απλήρωτοι ναυτικοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους και στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα χρήματα τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν ολοήμερη και ολονύκτια παραμονή στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι έως τώρα για τους 306 ναυτικούς 7 πλοίων της ΝΕΛ έχουν δεσμευτεί και αποδοθεί 3.201.292,39 ευρώ μετά από σχετική ρύθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας (ν. 4331/2015 άρθρο 50). Τα χρήματα αυτά απεστάλησαν πρώτα στο ΝΑΤ και το Ταμείο παρακράτησε ένα μέρος από αυτά που είχαν δοθεί αρχικά στα πληρώματα που είχαν τεθεί σε καθεστώς προστασίας, ενώ το υπόλοιπο εισπράχθηκε από τους ίδιους τους ναυτικούς της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος αναφέρει ότι στους ναυτικούς της ΝΕΛ οφείλονται και άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ από τα 5,5 εκατ. συνολικά, έχουν δεσμευθεί και αποδοθεί έως τώρα στο ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών, από τις τράπεζες, από την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της ΝΕΛ, ποσά που θα πρέπει να αποδοθούν αναλογικά στους απλήρωτους ναυτικούς της εταιρείας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.