Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Δανειολήπτες από κόσκινο για να βγει η ελάχιστη δόση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από ψιλό κόσκινο θα περνούν από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που θέλουν ενταχθούν στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, με στόχο να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

Έσοδα και έξοδα θα συνυπολογίζονται και θα συνθέτουν το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη και στη συνέχεια το δικαστήριο θα μπορεί να προσδιορίζει την τρέχουσα αλλά και τη μελλοντική δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου της οφειλής του. Παράλληλα, το δικαστήριο θα εκτιμά και την αξία του ακινήτου που θέλει να προστατεύσει ο δανειολήπτης από πλειστηριασμό ώστε να καθορίζεται αν υπάρχει απομείωση σε χαμηλότερα επίπεδα στην οφειλή του.

Ως βάση για την τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του δανείου θα υπολογίζονται το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα και οι δαπάνες διαβίωσης του ίδιου και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας του για να υπολογιστεί η δόση που θα πληρώνει ενώ κρίνοντας τη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής θα υπολογίζεται σταδιακή προσαύξηση 5% ανά πενταετία. Το ποσοστό αυτό θα μπορεί να είναι μικρότερο ή και μεγαλύτερο κατά περίπτωση.

Κριτήρια για τον υπολογισμό της ικανότητας του δανειολήπτη για την αποπληρωμή θα είναι: το τρέχον επίπεδο δαπανών σε σχέση με τις εύλογες δαπάνες, η ηλικία του, ο αριθμός και η ηλικία των προστατευόμενων μελών της οικογενείας του αλλά και τυχόν προβλήματα υγείας τους αλλά και οι συνθήκες της αγοράς ή του κλάδου όπου δραστηριοποιείται ο οφειλέτης. Επίσης ως προεξοφλητικό επιτόκιο για την αποπληρωμή του θα χρησιμοποιείται το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων σε ευρώ με διάρκεια άνω των πέντε ετών που δημοσιεύεται κάθε μήνα από την Τράπεζα της Ελλάδος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.