Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Σε 36 ώρες, 200 διαπραγματευτές πρέπει να συμφωνήσουν για το κλίμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα νέο σχέδιο συμφωνίας θα παρουσιαστεί το απόγευμα - Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

Κατανομή των προσπαθειών μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, χρηματοδοτήσεις, επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας: έπειτα από μια μακρά νύκτα συνομιλιών, η πίεση αυξάνεται σήμερα επί των διαπραγματευτών της διάσκεψης για το κλίμα για να διευθετηθούν τα κύρια σημεία διαφωνίας λιγότερο από 36 ώρες πριν από τη επίσημη λήξη της διάσκεψης.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες», προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, τις γνωρίζουμε, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, σχετικά με την κατανομή τους. Υπάρχουν επίσης ακόμη αντιστάσεις σε σχέση ιδιαίτερα με το πώς θα ληφθούν υπόψη οι απώλειες και οι ζημιές. Θέλουμε επίσης να μην έχουμε υπερβολικά μακρινές δεσμεύσεις από ορισμένες χώρες», πρόσθεσε ο Ολάντ υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο θρησκευτικές αρχές που συμμετέχουν στις συνομιλίες για το κλίμα.

Ένα νέο σχέδιο συμφωνίας αναμένεται να προταθεί γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας) στις 195 χώρες που έχουν αναλάβει να διαπραγματευθούν ένα παγκόσμιο σύμφωνο κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, δήλωσε ο Ματιέ Ορφελέν, ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ίδρυμα Νικολά Ιλό.

Αυτό το νέο σχέδιο πρέπει να είναι «το προτελευταίο κείμενο» εργασίας πριν απ' αυτό του τελικού συμφώνου, είχε πει χθες το βράδυ ο πρόεδρος της COP21, ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει στόχο να υιοθετηθεί το τελικό κείμενο αύριο βράδυ.

«Προχωρούμε καλά. Περάσαμε όλη τη νύκτα με διαπραγματεύσεις (...) Και ελπίζω ότι αύριο θα έχουμε τελειώσει», δήλωσε σήμερα το πρωί ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, πριν συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, όπου διεξάγεται η διάσκεψη.

«Ο ύπνος ήταν σύντομος την περασμένη νύκτα. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ημέρα, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ματιέ Ορφελέν, φανερά κουρασμένος όπως και όλοι αυτοί που παρακολούθησαν αυτές τις νυκτερινές συνεδριάσεις που διεξήχθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσαν έως τις 5:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί.

Οι υπουργοί και οι αντιπρόσωποι των χωρών έχουν πλέον λιγότερο από 36 ώρες για να μειώσουν το ιστορικό χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Νότου και του Βορρά, αν θέλουν να επισφραγίσουν αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ένα παγκόσμιο σύμφωνο για να εμποδίσουν τις όλο και πιο συχνές καταστροφές που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.