Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η διατροφή πριν τη σύλληψη επηρεάζει το DNA του μωρού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λένε ότι είμαστε αυτό που τρώμε. Φαίνεται όμως ότι και αυτό που τρώνε οι μαμάδες πριν μείνουν έγκυες είναι εξίσου σημαντικό και έχει αντίκτυπο στα γονίδια των παιδιών, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η διατροφή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και πριν από αυτήν, μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει κατά περίπτωση διάφορα γονίδια, ενώ τώρα για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μπράνγουεν Χένιγκ της Σχολικής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το BBC, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους παρακολουθώντας μια ομάδα περίπου 165 γυναικών στην αφρικανική Γκάμπια, όπου οι μεγάλες εποχικές αλλαγές του κλίματος μεταξύ των διαδοχικών περιόδων ξηρασίας και βροχών έχει ως συνέπεια να υπάρχουν αντίστοιχα μεγάλες διαφορές στη διατροφή των ανθρώπων.

Οι μισές από τις γυναίκες της μελέτης είχαν γεννήσει στο αποκορύφωμα της ξηρής περιόδου και οι άλλες μισές την περίοδο των βροχοπτώσεων. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών σε δείγματα αίματος που πήραν από τις γυναίκες, ενώ στη συνέχεια, δύο έως οκτώ μήνες μετά τον τοκετό, ανέλυσαν το DΝΑ των μωρών τους. Η ανάλυση έδειξε ότι όντως, ανάλογα με τη διατροφή που είχε προηγηθεί κατά την εποχή της σύλληψης, τα γονίδια των παιδιών εμφάνιζαν διαφορετικό «προφίλ» ενεργοποίησης.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν παιδί, καθώς επίσης αυτές που μένουν έγκυες, πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μητρική διατροφή πριν τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σημαντική και μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία της επόμενης γενιάς» δήλωσε η Μπράνγουεν Χένιγκ.

Η μελέτη των πειραματόζωων είχε δείξει ότι ακόμη και το χρώμα του τριχώματος των απογόνων μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή της μητέρας. Η επίπτωση αυτή θεωρείται επιγενετική, καθώς το DNA τροποποιείται από χημικές αλλαγές που επιφέρει το περιβάλλον (στη συγκεκριμένη περίπτωση η μητρική διατροφή).

Ο δρ Ρομπ Γουότερλαντ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ στο Χιούστον του Τέξας δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποτελεί απόδειξη -και στους ανθρώπους πλέον- ότι η διατροφή της μητέρας έχει επιγενετικές συνέπειες για το παιδί της.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.