Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Online τεστ υπολογίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο μπορεί να προβλέψει πόσες πιθανότητες έχει μία υγιής γυναίκα να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού μέσα στα επόμενα 5 και 10 χρόνια.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό της, την πυκνότητα των μαστών της και το αν έχει κάνει βιοψία μαστού κατά το παρελθόν ή όχι.

Οι επιστήμονες που δημιούργησαν το τεστ, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα από εκατομμύρια γυναίκες, ελπίζουν ότι θα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τις ασθενείς τους οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Το τεστ σχεδιάστηκε από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην ομάδα Breast Cancer Surveillance Consortium (BCSC) η οποία υπάγεται στο ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

Ο BCSC Risk Calculator αναπτύχθηκε και τεκμηριώθηκε σε 1,1 εκατομμύριο Αμερικανίδες οι οποίες υποβλήθηκαν σε μαστογραφία, με τις 18.000 από αυτές να διαγιγνώσκονται με διηθητικό καρκίνο του μαστού.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, εξάλλου, αναθεωρείται για να προστίθενται νέα στοιχεία.

Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του στην ιστοσελίδα του, το εργαλείο αυτό έχει σχεδιαστεί για να το χρησιμοποιούν επαγγελματίες Υγείας, επομένως αν μία γυναίκα το κάνει μόνη της θα πρέπει να συζητήσει τα όποια ευρήματα με τον γιατρό της.

Αντενδείξεις

Το εργαλείο δεν ισχύει για τις γυναίκες που πληρούν οποιοδήποτε από τα εξής κριτήρια:

* Έχουν ηλικία κάτω των 35 ετών ή άνω των 74 ετών

* Έχουν προηγούμενη διάγνωση καρκίνου του μαστού

* Έχουν προηγούμενη διάγνωση πορογενούς καρκινώματος in situ (DCIS).

* Έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους

* Έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή

Κριτήρια υπολογισμού

Οι πιθανότητες κάθε γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό υπολογίζονται με βάση τους πέντε κύριους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο:

1. Την ηλικία. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία, με τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του μαστού να καταγράφονται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

2. Την φυλή. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι υπάρχουν διαφορές στη συχνότητα της νόσου αναλόγως με τη φυλή.

3. Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη). Μία ή περισσότερες συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού σημαίνει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου.

4. Το ατομικό ιστορικό βιοψίας μαστού. Λαμβάνει υπ’ όψιν κάθε είδους βιοψία - δια λεπτής βελόνης (FNA), με κόπτουσα βελόνη (core biopsy), με επέμβαση (ανοικτή βιοψία) - και τα αποτελέσματά τους όσον αφορά τα καλοήθη νοσήματα του μαστού.

Οι γυναίκες που κάνουν βιοψία μαστού θεωρούνται αυξημένου κινδύνου διότι, για να χρειασθούν την βιοψία, είχαν ετερογένειες στους μαστούς τους κατά την μαστογραφία οι οποίες έπρεπε να διερευνηθούν.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος αν η βιοψία αποκαλύψει καλοήθεις καταστάσεις όπως το μη-διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα και η άτυπη υπερπλασία του πόρου.

5. Η πυκνότητα των μαστών. Καθορίζεται από τις σχετικές ποσότητες λιπώδους, επιθηλιακού και συνδετικού ιστού που υπάρχουν στους μαστούς και οι οποίες απεικονίζονται διαφορετικά στη μαστογραφία.

Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Το εργαλείο υπολογίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μόνο όταν υπάρχουν πληροφορίες και για τα πέντε αυτά κριτήρια, ενώ τα ευρήματά του υποδεικνύουν απλώς μία πιθανότητα και όχι κάτι τελεσίδικο, τονίζουν οι δημιουργοί του.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τις γυναίκες να καταλάβουν πόσες πιθανότητες έχουν να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, ιδίως καθώς ενημερώνονται ολοένα περισσότερο για τον ρόλο της πυκνότητας των μαστών και του οικογενειακού ιστορικού», δήλωσε η δρ Σάρλοτ Γκαρντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και σύμβουλος του BCSC.

«Πολλές φορές οι γυναίκες μαθαίνουν ότι έχουν πυκνούς μαστούς, αλλά δεν ενημερώνονται για την πρακτική αξία του δεδομένου αυτού.

»Ελπίζουμε ότι το τεστ μας θα τις βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που διατρέχουν και, σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό τους, να καθορίσουν ποια είναι τα βήματα που πρέπει στη συνέχεια να κάνουν».


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.