Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

«Η μάχη των μαχών» για πλειστηριασμούς και επιχειρηματικά δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πλειστηριασμοί και διαχείριση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι τα δύο θέματα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το μεσημέρι ώστε η Ελλάδα να λάβει το «πράσινο φως» από το EuroWorking Group και να μπορέσει να εκταμιεύσει τα 12 δισ. ευρώ από τη δόση που έχει εγκριθεί από τον προηγούμενο Αύγουστο.

Στο θέμα των πλειστηριασμών κύκλοι του οικονομικού επιτελείου που παρακολούθησαν από κοντά την 10ωρη διαπραγμάτευση τόνισαν πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα σε αρκετές παραμέτρους όπως: η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα καλύπτεται και το εισοδηματικό κριτήριο με το οποίο θα υπάγονται οι «κόκκινοι» δανειολήπτες στο νέο νόμο Κατσέλη.

Στα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το πρώτο ζητούμενο είναι αν θα ακολουθηθεί το μοντέλο Κύπρου και να πουληθούν δάνεια σε distress funds ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ όπως προωθεί η ελληνική πλευρά.

Η αντιπρόταση της τρόικας περιλαμβάνει την πώληση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και για πολύ μικρότερα του 1 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο «αγκάθι» στα επιχειρηματικά δάνεια έχει να κάνει με τη διαχείρησή τους μετά την πώλησή τους. Αν δηλαδή μαζί με τα δικαιώματα του δανείου και ενδεχομένως τις υποθήκες που το ακολουθούν θα μεταβιβάζεται και η διαχείριση της είσπραξης του δανείου ή το service του δανείου θα παραμείνει στις τράπεζες (όπως ζητά η τρόικα) ούτως ώστε τα «κόκκινα» επιχιερηματικά δάνεια να μπορούν να πωλούνται σε υψηλότερες τιμές και επιπλέον η τράπεζα να έχει και ένα όφελος από τις προμήθειες της είσπραξης.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσουν και κάποια μικρά επιμέρους θέματα που είναι απολύτως διαχειρίσιμα όπως: η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των τιμών στα γενόσημα φάρμακα και τα ακριβή στοιχεία για ισοδύναμα που αφορούν στον ΦΠΑ της εκπαίδευσης.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος για να κλείσουν όλα τα θέματα πριν τη συνεδρίαση του EWG ώστε την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων με πρώτο στην αντζέντα την ,μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και δεύτερο το φορολογικό.

Μάχη για να σωθούν 6 στα 10 «κόκκινα» δάνεια

Μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα το οικονομικό επιτελείο έδινε σκληρές μάχες με την τρόικα ώστε να μπορέσει να παρέχει κάλυψη στο 58-60% των «κόκκινων» δανειοληπτών. Η διαπραγμάτευση να υπενθυμίσουμε πως ξεκίνησε το μεσημέρι και κράτησε για πάνω από 10 ώρες.

Σύμφωνα με πηγή από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πρόταση αυτή περιέχει ένα εισοδηματικό κριτήριο που θα υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε για πολλοστή φορά αυτό που συζητείται είναι τα κριτήρια υπαγωγής για όσους δεν έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής και όχι τις παλαιότερε αιτήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις 160.000 ευρώ.

Στο μεταξύ πριν από περίπου μια ώρα φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευσης για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων ου ήταν ως γνωστό ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Άλλες πηγές που παρακολουθούν από κοντά την διαβούλευση με τους θεσμούς τόνιζαν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και το θέμα των αλλαγών στις 100 δόσεις αλλά και το θέμα των ισοδύναμων για το ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν σίγουρα πριν το αυριανό Euroworking group.

Με τα υπόλοιπα θέματα έχουμε σχεδόν κλείσει τόνιζε η ίδια πηγή. Όσο για τα δάνεια θα συνεχίζουμε όσο χρειαστεί μέχρι να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση . Αλλιώς θα το πάμε μέχρι τα πρωί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι από αυτά για τα οποία η τρόικα δείχνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού συνδέεται και με την βιωσιμότητά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.