Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Μια όψη της Αθήνας μέσα από τα παράθυρα των κατοίκων της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η έκθεση της εικαστικού Γ. Ανδρεάδη παρουσιάζεται στο Παρίσι.

Μια διαφορετική όψη της Αθήνας, μέσα από τα παράθυρα των κατοίκων της, παρουσιάζει η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη στην έκθεσή της με τίτλο «Fenetres sur Athenes/ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ», που θα φιλοξενηθεί στη «Cite de l' architecture et du patrimoine» στο Παρίσι.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, είναι το αποτέλεσμα ενός συμμετοχικού έργου που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Η εικαστικός κάλεσε τους Αθηναίους να φωτογραφίσουν την πόλη μέσα από το παράθυρό τους και δημοσίευε καθημερινά μια επιλεγμένη φωτογραφία στη σελίδα «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» στο Facebook δημιουργώντας ένα μωσαϊκό από τις διαφορετικές ματιές της πόλης. Συνολικά η Γιάννα Ανδρεάδη έλαβε περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες και μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει στη σελίδα 1.400 από αυτές από 425 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.

Στα έργα βλέπουμε απρόσμενες εικόνες της Αθήνας σαν να ήμασταν καλεσμένοι από τους εκατοντάδες κατοίκους-συν-δημιουργούς. «Το έργο συνθέτει μία ανέκδοτη, προσωπική και "οικία" όψη της Αθήνας με πλαίσιο το παράθυρο: Αθήνα θέα ή Αθήνα θεά; Το παράθυρο γίνεται κάδρο της φωτογραφίας-θέας. Μεσολαβεί τις οπτικές σχέσεις μεταξύ του σπιτιού και της πόλης (όπου αλληλοδιεισδύουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος χώρος) και λειτουργεί σαν εικαστικό πλαίσιο, αναδεικνύοντας την κάθε θέα», επισημαίνει η κ. Ανδρεάδη.

Η κ. Ανδρεάδη παρουσίασε το έργο στο πλαίσιο της «Athens Biennale-AGORA» τον Οκτώβριο του 2013. Το «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» θα εκδοθεί, εξάλλου, σε βιβλίο τον Δεκέμβριο 2016.

Η Γιάννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική και λιθογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Ζει στη Γαλλία από το 1978 και εκφράζεται με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τα συμμετοχικά πρότζεκτ και τα βιβλία. Η έκθεση στο Παρίσι τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και οργανώνεται με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Monumenta».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.