Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Με την Επίτροπο της ΕΕ Marianne Thyssen στις Βρυξέλλες ο Ι. Βαρδακαστάνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 29.10.2015


Στις Βρυξέλλες βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του European Disability Forum, όπου ως επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής του συναντήθηκε με την Επίτροπο της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και της κινητικότητας της Εργασίας Marianne Thyssen, σε ένα ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η συνάντηση ήταν επίκαιρη δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2015 η ΕΕ εξετάσθηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το έργο που έχει γίνει για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ως εκ τούτου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις Καταληκτικές Παρατηρήσεις που ο ΟΗΕ απηύθυνε προς την ΕΕ, καθώς και στα επόμενα βήματα για την εφαρμογή τους.

Η Επίτροπος από την πλευρά της τόνισε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άκουσε τις προτεραιότητες του αναπηρικού κινήματος, ιδιαίτερα την ανάγκη να συμπεριληφθεί η οπτική των ατόμων με αναπηρία στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την εκπαίδευση, για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την προσβασιμότητας και για τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια. Όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, η Επίτροπος τόνισε ότι, αν χρειαστεί, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία θα αναστέλλουν τη χρηματοδότησή τους σε περιπτώσεις όπου τα κράτη μέλη δεν τηρούν τους όρους που συμφωνήθηκαν από τους Κανονισμούς.


Επιπλέον, η Επίτροπος Thyssen επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία, υπό το φως των Καταληκτικών Παρατηρήσεων του ΟΗΕ.

«Οι Καταληκτικές Παρατηρήσεις των Ηνωμένων Εθνών προς την ΕΕ απαιτούν μια νέα προσέγγιση για την αναπηρική νομοθεσία και στη χάραξη πολιτικής. Η ΕΕ έχει τώρα μια ισχυρή εντολή για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι ειδικά σε περιόδους κρίσης – οικονομικής, προσφυγικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων- κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μένει εκτός, ή να ξεχαστεί», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας: Έρχεται τον Δεκέμβριο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Επίτροπος Thyssen επιβεβαίωσε ότι η πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι έτοιμη και θα συζητηθεί και ενδεχομένως να εγκριθεί από το Σώμα των Επιτρόπων στις 2 Δεκεμβρίου. Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, μπορεί να δημοσιευθεί στις 3 Δεκεμβρίου, η οποία είναι και η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Η Επίτροπος τόνισε τη σημασία της Πράξης για την Προσβασιμότητα είναι η διασφάλιση ότι οι καινοτόμες, οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες υπηρεσίες και τα αγαθά θα είναι διαθέσιμα για τα άτομα με αναπηρία στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Πόσο ευρύ θα είναι το πεδίο εφαρμογής της Πράξης και πόσοι οι τομείς που θα καλύψει είναι ακόμα άγνωστο. Το ΕDF έχει μια μακρά εκστρατεία για μια ισχυρή δεσμευτική νομοθεσία με ευρύ πεδίο που θα φέρει μια πραγματική αλλαγή στις ζωές των 80 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία. Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα ανυπομονεί να δει να δημοσιεύεται μια φιλόδοξη νομοθεσία και είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη νομοθετική διαδικασία.

Μια νέα συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία
Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης υπενθύμισε στην Επίτροπο τη δέσμευση για μια νέα Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία, με τους τρείς προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καθώς και μια συνάντηση με το Σώμα των Επιτρόπων και των Γενικών Διευθυντών, ώστε να συζητηθούν οι Παρατηρήσεις του ΟΗΕ. Η Επίτροπος Thyssen απάντησε θετικά αναγνωρίζοντας ότι είναι αναγκαία η τακτική επαφή και η στενή συνεργασία των αντιπροσώπων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία με την ηγεσία της ΕΕ.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (136.61 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.