Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Μαστίχα Χίου - Σημαντικά οφέλη για την υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μαστίχα Χίου είναι μια φυσική ρητίνη, ουσιαστικά ένα είδος ρετσινιού, που παράγεται από τα μαστιχόδεντρα στο νότιο τμήμα της νήσου.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φτιάξει ένα γλυκό στο οποίο έχουμε προσθέσει τη μαστίχα για να βελτιώσουμε το άρωμα και τη γεύση του ή ακόμα έχουμε χρησιμοποιήσει φυτική μάσκα προσώπου που την περιέχει ή έχουμε μασήσει μια παστίλια της.

Πέραν λοιπόν από την ευρεία χρήση της μαστίχας Χίου στη ζαχαροπλαστική και σε προϊόντα κοσμετολογίας, μπορεί άραγε να έχει οφέλη για την υγεία μας;

Τα οφέλη της μαστίχας Χίου είναι γνωστά εδώ και πολλούς αιώνες. Ο Διοσκουρίδης (10ος αιώνας μΧ), ο οποίος θεωρείται «πατέρας της φαρμακολογίας», είχε αποδώσει στη μαστίχα Χίου ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι πρώτες μελέτες που διεξήχθησαν με σκοπό να εξετάσουν τις επιδράσεις της μαστίχας σε ποικίλες παθολογικές καταστάσεις ήταν σύμφωνες με τις προ αιώνων γνωστές πεποιθήσεις για αυτήν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μαστίχα να αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, ακόμα και στην Ελλάδα, οι οποίοι υποστηρίζουν τα πολλαπλά οφέλη της.

Ένα από τα πιο σαφώς τεκμηριωμένα οφέλη της είναι η αντιβακτηριδιακή δράση που εκδηλώνει η μαστίχα κατά τη διάρκεια της μάσησης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει την κακοσμία και να προστατεύει έναντι της τερηδόνας.

Αξιοσημείωτες είναι και οι ιδιότητες που τις αποδίδονται στην επούλωση του έλκους καθώς φαίνεται να συμβάλλει στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου που είναι ως επί το πλείστον η κύρια αιτία εμφάνισης έλκους.

Τέλος, έχει φανεί ότι μπορεί να ασκεί προστατευτικές δράσεις στον ηπατικό και καρδιακό ιστό, καθώς επίσης να ελέγχει τα επίπεδα φλεγμονής που συνοδεύουν κάποιες νόσους όπως τη νόσο Crohn.

Μάλλον η μαστίχα κρύβει πολλούς άσσους στο μανίκι, που μένουν να αποκαλυφθούν. Επομένως, μασώντας μαστίχα Χίου σε σχέση με οποιαδήποτε κοινή τσίχλα ίσως έχουμε και ένα πρόσθετο όφελος πέραν της δροσερής αναπνοής…


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.