Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Το καλό και το κακό σενάριο για τους πλειστηριασμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό για όσους υπαχθούν στον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη.

Αυτό το χάσμα θα επιχειρήσουν να "γεφυρώσουν" σήμερα το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του νέου ραντεβού τους.

Οπως αναφέρει το Euro2day, σε περίπτωση που δεν βγει σήμερα "λευκός καπνός" δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο θέμα, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να μην βρεθεί η πλειοψηφία των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων χωρίς προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Το σίγουρο είναι πως καμία από τις δύο πλευρές, και κυρίως η ελληνική, δεν επιθυμεί να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις και αυτό διότι έτσι δεν θα ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν προκειμένου να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, το τελευταίο προπύργιο προστασίας της κατοικίας των νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό.

Από τη μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κάτω από την "ομπρέλα" του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών (σ.σ. το αρμόδιο υπουργείο δεν ήταν χθες σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς πόσοι θα διασώσουν την κατοικία τους με βάση την ελληνική πρόταση) ενώ από την άλλη πλευρά οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους ότι πρέπει να προστατευθούν μόνο οι ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ (σ.σ. στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τα 35.000 ευρώ (οικογενειακό), και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές (σ.σ. αξίζει να σημειώσουμε πως την Τετάρτη η ίδια πηγή υποστήριζε πως η ελληνική πρόταση καλύπτει το 88% των οφειλετών), ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Επί της ουσίας δηλαδή με την πρόταση των δανειστών, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τις κυβερνητικές πηγές, αν και εφόσον αυτή περάσει θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό με βάση το "καλό" σενάριο 6 στα 10 σπίτια και με βάση το "κακό" σενάριο 8 στα 10.

Στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως η νέα ρύθμιση με βάση τον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής.

Πάντως πηγές από την αγορά υποστηρίζουν πως όσοι δανειολήπτες από αυτούς που έχουν υποβάλει αίτηση δεν έχουν ακόμα πάρει δικάσιμο της υπόθεσης τους κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός των κριτηρίων που προέβλεπε ο παλαιός νόμος. Σε αυτή την περίπτωση οι υποθέσεις τους θα εξετασθούν με βάση τα νέα κριτήρια.

Σήμερα το σύνολο των κόκκινων στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι αγγίζει τις 320.000 ενώ η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ.


-------------

Το μυστικό σχέδιο της τρόικας για τους γύπες των funds και τους πλειστηριασμούς

Αποκαλυπτικό παρασκήνιο για τις ύποπτες κινήσεις του κουαρτέτου.

Ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων κρύβονται πίσω από την εμπλοκή με τους δανειστές, που ζητούν άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πρόκειται για κεφάλαια γνωστά ως «γύπες» που θέλουν να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά και βρίσκονται - σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος - πίσω από τις πιέσεις του κουαρτέτου για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας στην Ελλάδα.

Αποκαλυπτικοί των προθέσεων αλλά και των ακραίων πιέσεων των δανειστών είναι οι διάλογοι που φέρνει στη δημοσιότητα το «Εθνος» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Ελληνική πλευρά: Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ. Έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ. 'εχουν μειωθεί 40% τα εισοδήματα, η ανεργία είναι στο 26%. Δεν αντέχει να υποστεί και άλλο σοκ αυτό της απώλειας της κύριας κατοικίας

Τρόικα: Να μην υπάρχει περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα. Έτσι οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν τα δάνεια τους.

Ελληνική πλευρά: Το 80% των διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι κάτω από τα 120 τμ. Η ελληνική μεσαία τάξη δεν είναι όπως της Αγγλίας με διαμερίσματα άνω των 300 τ.μ. ή μονοκατοικίες. Η άρση των πλειστηριασμών δεν διευκολύνει ούτε τις τράπεζες.

Τρόικα: Με τις προτάσεις σας δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, που επικαλείται στελέχη με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στα κοκκινα δάνεια, η τρόικα θέλει να δημιουργήσει μια νέα αγορά στην Ελλάδα από κατοικίες που θα βγαίνουν στο σφυρί.

Η αγορά αυτή θα συμπληρώνεται από κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Μοχλό εισόδου των εταιρειών αυτών στη χώρα θα αποτελέσουν οι πρώτοι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων απο τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες σε γενικές γραμμές δεν έχουν εμπειρία για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση μαζικών πλειστηριασμών. Οπότε είτε θα πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε γύπες και θα αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά, είτε θα προσλάβουν ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Η μεγάλη προσφορά ακινήτων σε πλειστηριασμό θα καταποντίσει τις τιμές των ακινήτων και αμέσως θα υπάρξουν ευκαιρίες για φτηνές αγορές.

Ταυτόχρονα οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια από τους γύπες θα νοικιάζουν τα σπίτια που βγήκαν σε πλειστηριασμό ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες τους...

Για την ώρα αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό για όσους υπαχθούν στον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη.

Αυτό το χάσμα θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν σήμερα το μεσημέρι οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του νέου ραντεβού τους.

Δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο θέμα, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ (σ.σ. στο τραπέζι έχει έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τα 35.000 ευρώ (οικογενειακό), και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.