Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Έκθεση-σοκ της Unicef: 11 παιδιά πεθαίνουν κάθε λεπτό στον κόσμο - ΠΟΥ: Μειώθηκε κατά 53% η παιδική θνησιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έντεκα παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε λεπτό σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση προόδου της UNICEF για το 2015. Η θνησιμότητα των παιδιών εμφανίζει ωστόσο πτώση 53% από το 1990, ενώ υπολογίζεται ότι 38 εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν ως το 2030 αν η πρόοδος επιταχυνθεί και άλλο.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι από το 2000, όταν τα κράτη δεσμεύτηκαν για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (ΑΣΧ), έχουν σωθεί οι ζωές 48 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν ως επί το πλείστον από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, ανέρχεται σήμερα σε 5,9 εκατομμύρια το χρόνο, 700 κάθε ώρα, έντεκα κάθε λεπτό.

24 από τις 81 χώρες χαμηλού και κατώτερου-μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Καμπότζης, της Αιθιοπίας, του Μπαγκλαντές και της Ουγκάντας, πέτυχαν τον ΑΣΧ για μείωση της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα ή περισσότερο. Επίσης, μεταξύ 2000 και 2015, 21 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής τριπλασίασαν το ρυθμό προόδου τους, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της UNICEF, «απλές, υψηλά αποτελεσματικές, οικονομικά αποδοτικές λύσεις, που συνέβαλαν σε αυτή τη δραματική μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, περιλαμβάνουν την επίβλεψη από ειδικευμένο προσωπικό κατά την προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, το μητρικό θηλασμό, τους εμβολιασμούς, τις επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες, τη βελτιωμένη ύδρευση και αποχέτευση, τη θεραπεία ενυδάτωσης από το στόμα για τη διάρροια, αντιβιοτικά για την πνευμονία, συμπληρώματα διατροφής και θεραπευτικές τροφές».

Ωστόσο, παρά την πρόοδο, δεν έχει εκπληρωθεί παγκοσμίως ο στόχος των ΑΣΧ για μείωση της, κάτω των πέντε ετών, θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα. Σήμερα, οι κύριες αιτίες των θανάτων κάτω των πέντε ετών περιλαμβάνουν την προωρότητα, την πνευμονία, τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, τη διάρροια και την ελονοσία. Ο υποσιτισμός συμβάλλει σε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.

--------------


Η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί σήμερα περίπου στο μισό, σε σχέση με το 1990, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Unicef.

Ενώ το 1990 πέθαναν 12,7 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών, φέτος ο αντίστοιχος αριθμός υπολογίζεται ότι για πρώτη φορά θα μειωθεί κάτω από τα έξι εκατομμύρια (5,9 εκατ.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάντσεν Γιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", χαρακτήρισαν ασφαλώς θετική αυτή την εξέλιξη, όμως επεσήμαναν ότι η πρόοδος είναι μικρότερη σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί.

Ο στόχος του ΟΗΕ ήταν η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα μεταξύ 1990-2015, ενώ η μείωση έφθασε στο 53%. Τον στόχο του ΟΗΕ πέτυχαν να υλοποιήσουν μόνο 62 από τις 195 χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 16.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά, πολλά από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί (πνευμονίες, διάρροια, ελονοσία, κακή διατροφή κ.α.).

Συνολικά, μεταξύ 1990-2015 πέθαναν 236,3 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών, τα περισσότερα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.



Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι στις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Σχεδόν οι μισοί θάνατοι (45%) συμβαίνουν κατά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό.



Η έκθεση επίσης αναδεικνύει τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν διεθνώς και στην παιδική θνησιμότητα. Ενώ τα παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική έχουν μία στις 12 πιθανότητες να πεθάνουν προτού γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους, στις ανεπτυγμένες χώρες η αντίστοιχη πιθανότητα είναι μόλις μία στις 147.

Τα νέα στοιχεία για την παιδική θνησιμότητα δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής στη Νέα Υόρκη, όπου θα τεθούν οι ανανεωμένοι «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι θα αντικαταστήσουν για την επόμενη 15ετία (2016-2030) τους «Στόχους Ανάπτυξης Χιλιετίας» (1990-2015).

Το 1990 οι θάνατοι παιδιών ανά 1.000 γεννήσεις ήσαν κατά μέσο όρο 91, το 2015 έπεσαν στους 53 και ο νέος στόχος για το 2030 είναι η μείωσή τους στους 25. Σήμερα 116 χώρες έχουν ήδη «πιάσει» αυτό τον στόχο, αλλά άλλες απέχουν πολύ.

Με τις σημερινές τάσεις, γύρω στα 94 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν μεταξύ 2015 - 2030, αλλά αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και οι νέοι στόχοι επιτευχθούν, τότε οι θάνατοι μέσα στην επόμενη 15ετία θα περιοριστούν στα 56 εκατομμύρια, δηλαδή 38 εκατ. παιδιά θα σωθούν. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται σημαντική πρόοδος σε 47 χώρες, από τις οποίες οι 34 στην υποσαχάρια Αφρική.

Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.