Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο Στίβεν Χόκινγκ ξεκινά το μεγαλύτερο «κυνήγι» εξωγήινων στην ιστορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποφασισμένος να βρει ζωή σε άλλους πλανήτες.

Σε μία νέα προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει εξωγήινη ζωή θα επιδοθεί ο Στίβεν Χόκινγκ - στην πλέον φιλόδοξη αναζήτηση για τον εντοπισμό πολιτισμών σε άλλους πλανήτες που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος το οποίο είναι πρωτοβουλία της οργάνωσης Breakthrough Initiatives της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Λονδίνου και θα διαρκέσει δέκα χρόνια, οι επιστήμονες θα συλλέξουν και θα αναλύσουν ραδιοσήματα από ένα εκατομμύρια άστρα που βρίσκονται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη.

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να βρουν εξωγήινους πολιτισμούς, εξελιγμένους σε τέτοιο βαθμό που να χρησιμοποιούν ραδιοτηλεπικοινωνίες.

Το εγχείρημα που ονομάζεται Breakthrough Listen έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. δολάρια (92 εκατ. ευρώ), ενώ σε αυτό ο διάσημος Βρετανός θα αναλάβει ρόλο επιστημονικού συμβούλου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ (ο οποίος σπούδασε φυσικός και εγκατέλειψε το διδακτορικό που είχε ξεκινήσει στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σπουδάζοντας στη συνέχεια οικονομικά στις ΗΠΑ), ο οποίος θα είναι και ο χορηγός.

Ο Μίλνερ είπε ότι η «σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει μία αληθινή δυνατότητα να απαντήσουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας: Είμαστε μόνοι μας;».

«Με το Breakthrough Listen, δεσμευόμαστε να θέσουμε την προσέγγιση της Σίλικον Βάλεϊ στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης στο σύμπαν. Η προσέγγισή μας ως προς τα δεδομένα θα είναι ανοιχτή και θα εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που έχουν ως προς τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, ο Χόκινγκ χαρακτήρισε την αναζήτηση αυτή μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές προσπάθειες της ανθρωπότητας και είπε: «Για να κατανοήσουμε το σύμπαν, πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιότητες των ατόμων, των δυνάμεων που τα ενώνουν, τη γέννηση και τον θάνατο των αστέρων, τον χορό των γαλαξιών ή τα μυστικά που κρύβουν οι μαύρες τρύπες. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό, αφού αυτές οι ιδέες δεν εξηγούν τα πάντα. Μπορούν να εξηγήσουν το φως των άστρων, όχι όμως και το φως που εκπέμπουμε από τη Γη. Πιστεύουμε πως η ζωή που δημιουργήθηκε αυθόρμητα στον πλανήτη μας, επομένως σε ένα άπειρο σύμπαν, πρέπει να έχει εμφανισθεί και αλλού. Συνεπώς, κάπου στον κόσμο, ίσως υπάρχει κάποια μορφή ζωής με νοημοσύνη, η οποία να βλέπει το φως μας και να ξέρει τι σημαίνει. Ή μήπως το φως αυτό περιπλανιέται σε έναν κόσμο χωρίς ζωή; Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την αναζήτηση της απάντησης...Είμαστε ζωντανοί. Έχουμε νοημοσύνη. Πρέπει να γνωρίζουμε».

Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να σαρώσουν μία περιοχή του Διαστήματος δέκα φορές μεγαλύτερη απ΄ό,τι τα προηγούμενα προγράμματα και να ερευνήσουν πέντε φορές περισσότερο το ραδιοφάσμα με ταχύτητα εκατό φορές μεγαλύτερη.

Αυτό θα περιλαμβάνει την πρόσβαση σε δύο από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια στον κόσμο: το Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια και το Parkes Telescope στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

Μάλιστα, το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει στις προσπάθειες εντοπισμού εξωγήινων σημάτων μέσω του πρότζεκτ SETI@home.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.