Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

10 λάθη που κάνετε με τα ταμπόν σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όπως όλοι ξέρουμε τα ταμπόν συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης που όμως δεν καλύπτουν όλες τις απορίες μας. Μήπως λοιπόν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας όταν δεν γίνεται σωστή χρήση;

Η γυναικολόγος Alyssa Dweck από τη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ποια είναι τα 10 κοινά λάθη που κάνουν οι γυναίκες με τα ταμπόν και λύνει τις απορίες μας.

Πλένετε τα χέρια σας μόνο μετά την εισαγωγή
Το σωστό είναι να πλένετε τα χέρια σας πριν βάλετε το ταμπόν στον κόλπο σας έτσι ώστε να αποτραπεί τυχόν μόλυνση κατά τη διαδικασία. Και καθαρά να είναι τα χέρια σας ένα ακόμη πλύσιμο δεν βλάπτει (σίγουρα δεν θέλετε να επιβαρύνετε τον κόλπο σας με μικρόβια που μαζεύονται για παράδειγμα από το χερούλι της πόρτας του μπάνιου.)

Δεν τοποθετείτε αρκετά μέσα το ταμπόν
Το ξέρετε επειδή το νιώθετε: ένα ταμπόν όταν είναι ρηχό είναι εξαιρετικά άβολο – ίσως να αισθάνεστε την άκρη του βαμβακιού στην είσοδο του κόλπου σας( είναι σωστά τοποθετημένο μόνο όταν δεν αισθάνεστε τίποτα.)

Χρησιμοποιείτε μόνο ένα είδος ταμπόν
Μπορεί να σας φαίνεται απίθανό, ωστόσο ένα ταμπόν μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS), μια θανατηφόρα ασθένεια. Τα υπερβολικά απορροφητικότητα ταμπόν αυξάνουν τον κίνδυνο TSS, οπότε το καλύτερο είναι τα τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν η ροή είναι πραγματικά μεγάλη, δηλαδή τις πρώτες 1 – 2 μέρες της περιόδου σας.

Αλλάζετε μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας το ταμπόν σας
Ακόμα κι αν η ροή σας είναι μικρή, πρέπει να αλλάζετε το ταμπόν κάθε τέσσερις με οκτώ ώρες. Αυτό επειδή όταν το ταμπόν είναι υγρό και ζεστό για τόσες πολλές ώρες γίνεται ένα «φιλόξενο σπιτάκι» για τα βακτήρια.

Χρησιμοποιείτε ένα ταμπόν μια ημέρα αφότου έχει τελειώσει η περίοδός σας
Προληπτικά μεν αλλά είναι λάθος. Τραβώντας ένα στεγνό κομμάτι βαμβακιού από έναν εξίσου στεγνό κόλπο εκτός από άβολο είναι και περιττή προφύλαξη.

Δεν αλλάζετε ταμπόν αφού …έχετε κατουρήσει πάνω του
Από ιατρική σκοπιά, δεν χρειάζεται να αλλάζετε ταμπόν κάθε φορά που ανακουφίζετε τον εαυτό σας. Από πρακτική άποψη: Ποια γυναίκα θέλει μια βρεγμένη κλωστή να κρέμεται έξω από τον κόλπο της;

Δεν το αλλάζετε μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα
Τα μικρόβια από τα περιττώματα μπορούν πολύ εύκολα να μολύνουν την ουρήθρα σας. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν το θέλετε.

Ξεχνάτε να το βγάζετε
Κι όμως αυτό συμβαίνει σε πολλές γυναίκες. Αν λοιπόν εξαιτίας της φριχτής μυρωδιάς θυμηθείτε το «ξεχασμένο» ταμπόν, με καθαρά χέρια τραβήξτε το προς τα έξω. Σε διαφορετική περίπτωση επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο, αν δηλαδή δεν μπορείτε να το βγάλετε μόνοι σας.

Δεν αλλάζετε ταμπόν σας μετά το κολύμπι
Όταν κάνετε μια βουτιά σε μια ζεστή μπανιέρα, σε μια πισίνα, σε μια λίμνη ή θάλασσα, το ίδιο κάνει και το ταμπόν σας. Η επαφή όμως με το χλώριο, το θαλασσινό νερό, ακόμα και το γλυκό νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, αν δεν το αλλάξετε γρήγορα.

Χρησιμοποιείτε τα ταμπόν των οποίων τα περιτυλίγματα έχουν σχιστεί
Τα περιτυλίγματα των ταμπόν αποσκοπούν στην προστασία τους από τη σκόνη, τη βρωμιά, το μακιγιάζ και γενικότερα των μικροβίων που ζουν στο κάτω μέρος της τσάντας ή όπου αλλού τα τοποθετείτε. Όταν αυτό το περιτύλιγμα σκίζεται και εσείς παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιείτε το ταμπόν, αυτό που κάνετε ουσιαστικά είναι να βάζετε τα μικρόβια στον κόλπο σας. Η θέση τους λοιπόν είναι στον κάδο των σκουπιδιών.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.