Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ που έρχονται από Δευτέρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεκάδες κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανατιμώνται από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου μετά και την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγή στον συντελεστή ΦΠΑ σε 23% από 13%.

Έτσι οι καταναλωτές θα δουν πολλά από τα είδη πρώτης ανάγκης να αυξάνεται η τιμή τους με συνέπεια να επιβαρύνεται το ελληνικό νοικοκυριό αρκετά σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά αναμένεται να προέλθει από τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΛΚΑ, ένα νοικοκυριό δαπανά σήμερα ετησίως περί τα 147 ευρώ για την αγορά προϊόντων άρτου (πλην ψωμιού).

Με την αύξηση του ΦΠΑ, η δαπάνη αυτή θα ανέλθει σε περίπου 160 ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο μόνο από το προϊόν αυτό υπολογίζεται ότι θα εισπράξει 54 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά. Αυτό ισχύει τόσο για τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% σήμερα (διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα), η εστίαση, όσο και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα προϊόντα που πάνε στο 23%:

Μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρευμένο φαγητό, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά-χυμοί, εστίαση-catering.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αξία των προϊόντων που πλέον θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής αξίας των αγορών που κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε τρόφιμα. Τα υπόλοιπα που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 57% και θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% είναι τα ακόλουθα:

Κρέατα νωπά, κρέατα κατεψυγμένα, ψάρια-θαλασσινά νωπά, ψάρια-θαλασσινά κατεψυγμένα, γάλα (φρέσκο, σε σκόνη, συμπυκνωμένο), γιαούρτια (τα απλά), τυριά (με εξαίρεση τα τυριά τριμμένα ή σε σκόνη, τα λιωμένα τυριά, αυγά, μέλι φυσικό, λαχανικά, καρποί, φρούτα, βότανα, δημητριακά, προϊόντα αλευροποΐας, μαστίχα, ελαιόλαδο, ζάχαρη και ζαχαρόζη, παρασκευάσματα για τη διατροφή παιδιών, σπόροι για σπορά, ψωμί, ζωοτροφές, νερά, ανθρακούχα νερά, ξύδι, αλάτι.

Επίσης στο 23% θα πάνε από τη Δευτέρα και: Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία), κόμιστρα ταξί, φροντιστήρια, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών, Ανθη-φυτά.

Στο 13% θα είναι οι εξής κατηγορίες : Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία - κάμπινγκ.

Σημειώνεται ότι - όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή - η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, σήμερα θα ισχύσει από την 1 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για πρώτη φορά, στα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Τα προϊόντα που πάνε στο 6%: Φάρμακα και εμβόλια, βιβλία, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.