Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Μία δόση εμβολίου αρκεί κατά του καρκίνου του τραχήλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί χορηγούσαν δύο ή τρεις.

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δεν χρειάζεται να γίνεται σε δύο ή τρεις δόσεις όπως σήμερα, αλλά μία φαίνεται να αρκεί. Αυτό δείχνει η ανάλυση δύο μεγάλων κλινικών δοκιμών του εμβολίου Cervarix της εταιρείας GlaxoSmithKleine (GSK), οι οποίες αφορούσαν περίπου 25.000 κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 15-25 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έιμι Κράιμερ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Lancet Oncology», ανέφεραν ότι, όπως διαπίστωσαν, ακόμη και μία μόνο δόση εμβολιασμού επιφέρει σε γενικές γραμμές την ίδια προστασία κατά του ιού μετά από τέσσερα χρόνια, όπως και οι δύο ή οι τρεις δόσεις.

Οι 543 νέες γυναίκες που στις κλινικές δοκιμές έκαναν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, εμφάνισαν ποσοστό προστασίας 85,7% έναντι των τύπων 16 και 18 του ιού HPV, των δύο στελεχών στους οποίους οφείλεται περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου.

Ο εμβολιασμός σε τρεις δόσεις, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τον εμβολιασμό σε μία ή δύο δόσεις μόνο όσον αφορά άλλα σπανιότερα καρκινογόνα στελέχη του ιού, τους τύπους 31,33 και 45. Αν οι δύο δόσεις απέχουν τουλάχιστον έξι μήνες μεταξύ τους, τότε φαίνεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις τρεις δόσεις.

To εν εν λόγω εμβόλιο (το οποίο τυπικά πρέπει να δίνεται σε τρεις δόσεις στη διάρκεια ενός εξαμήνου) έχει συναντήσει αντιστάσεις στην εξάπλωσή του τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες (όπου συμβαίνει πάνω από το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου), καθώς το αυξημένο κόστος του, λόγω των τριών δόσεων, έχει σταθεί αντικίνητρο για πολλές οικογένειες να το κάνουν στα παιδιά τους. Η νέα μελέτη ανοίγει τη δυνατότητα για την ευρύτερη αξιοποίησή του, εφόσον περιορισθεί στη μία μόνο δόση.

Όπως είπε η Κράιμερ, εφόσον επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές κλινικές δοκιμές ότι όντως η μία δόση είναι αρκετή για το Cervarix, θα υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος εμβολιασμού.

Η εταιρεία Merck παράγει ένα ανταγωνιστικό εμβόλιο, το Gardasil, που στοχεύει σε τέσσερα στελέχη του ιού. Οι κλινικές δοκιμές δεν συμπεριέλαβαν και αυτό το εμβόλιο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών και θεωρείται «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή συχνά η διάγνωσή του γίνεται με καθυστέρηση.

Ο ιός HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο των γεννητικών οργάνων, καθώς και κονδυλώματα. Γι' αυτό, οι γιατροί συστήνουν πλέον τον εμβολιασμό κοριτσιών αλλά και αγοριών κατά την εφηβεία τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.