Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Γυναίκα γεννά υγιές μωρό μετά από μεταμόσχευση ιστού ωαρίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είχε αφαιρεθεί σε ηλικία 13 ετών και διατηρηθεί σε κατάψυξη.

Μια βελγίδα, με καταγωγή από το Κονγκό, έγινε η πρώτη γυναίκα στο κόσμο η οποία γέννησε ένα υγιές αγοράκι μετά από μεταμόσχευση ιστού που είχε αφαιρεθεί από τα ωάριά της όταν ήταν παιδί και διατηρηθεί σε κατάψυξη.

Η περίπτωσή της επιτυχημένης μεταμόσχευσης έγινε γνωστή από ανακοίνωση των γιατρών που την πραγματοποίησαν στο ιατρικό περιοδικό Human Reproduction.

Η γυναίκα, που είχε διαγνωστεί με δρεπανοκυτταρική αναιμία όταν ήταν 5 χρονών και είχε μεταναστεύσει το Βέλγιο στα 11, χρειαζόταν μεταμόσχευση μυελού των οστών για την κατάστασή της, μια διαδικασία που απαιτεί να έχει προηγηθεί χημειοθεραπεία.

Οι Βέλγοι γιατροί, σκεπτόμενοι τις μελλοντικές της πιθανότητες για αναπαραγωγή, αποφάσισαν πριν ξεκινήσει τη χημειοθεραπεία να αφαιρέσουν το δεξιό ωάριο της ασθενούς όταν ήταν 13 ετών και 11 μηνών και να καταψύξουν κομμάτια του ιστού.

Ως τώρα έχει υπάρξει επιτυχής γέννα μετά από μεταμόσχευση από ενήλικες δότες, αλλά ποτέ από δότες προεφηβικής ηλικίας. Η γυναίκα, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, δεν είχε ξεκινήσει έμμηνο ρύση όταν έγινε η δειγματοληψία, αν και οι γιατροί της είπαν ότι έδειχνε σημάδια πρώιμης ωρίμανσης, με δημιουργία στήθους γύρω στα 10.

Αφότου έκανε χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού οστών και ακολούθησε ειδική φαρμακευτική αγωγή για περισσότερο από ένα χρόνο με στόχο την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματός της, το υπολειπόμενο ωάριό της σταμάτησε να λειτουργεί.

Πάνω σ' αυτό το ωάριο, διευκρινίζει το δημοσίευμα, συνδέθηκε ο ιστός από το αποψυγμένο ωάριό της, αφού είχε σταματήσει την ορμονοθεραπεία, για να ξεκινήσει ο έμμηνος κύκλος της.

Μετά από 12 χρόνια, αφού οι γιατροί της μεταμόσχευσαν με επιτυχία τον αποψυγμένο ιστό ωαρίου, η ασθενής κατάφερε να μείνει έγκυος, σε ηλικία 27 ετών και να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι τον Νοέμβριο του 2014.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.