Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πότε πρέπει να γίνεται ο έλεγχος;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, οι οποίες και συγκλίνουν με τις οδηγίες των αντίστοιχων εταιρειών άλλων χωρών, ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να ελέγχεται προληπτικά για καρκίνο παχέος εντέρου, μετά την ηλικία των 50 ετών.



Ο προληπτικός έλεγχος συνίσταται σε διενέργεια κολονοσκόπησης ανά 10ετία, δεδομένου ότι – σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα – η κολονοσκόπηση υπερτερεί έναντι όλων των άλλων διαθέσιμων μεθόδων στην πρώιμη ανίχνευση πολυπόδων και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά σε μικρότερη ηλικία, εφόσον ισχύει κάποιο από τα παρακάτω:

Υπάρχει ιστορικό καρκίνου ή πολυπόδων παχέος εντέρου

Υπάρχει συγγενής α΄ βαθμού (πατέρας, αδελφός, παιδί), που εμφάνισε καρκίνο παχέος εντέρου σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών

Υπάρχει ιστορικό ελκώδους κολίτιδας ή νόσου Crohn

Υπάρχει ιστορικό συνδρόμου κληρονομικού καρκίνου παχέος εντέρου

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να εξατομικεύεται και σαφείς οδηγίες θα πρέπει να δίνονται για το συγκεκριμένο ασθενή από το Γαστρεντερολόγο που τον παρακολουθεί. Για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό (δηλαδή για όλους εμάς) απαιτείται η διενέργεια κολονοσκόπησης προληπτικά ανά 10ετία, ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών.

Κολονοσκόπηση: Καλύτερα το πρωί ή το απόγευμα?

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας είναι προτιμότερο η κολονοσκόπηση να πραγματοποιείται το πρωί, γιατί τότε συνοδεύεται από μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέτρεξαν στα δεδομένα 2083 ασθενών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση ως εξωτερικοί ασθενείς (δεν νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο). Από τις κολονοσκοπήσεις αυτές, οι 1084 είχαν πραγματοποιηθεί πρωινές και οι 999 απογευματινές ώρες.

Είναι ενδιαφέρον, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση το απόγευμα είχαν χειρότερη προετοιμασία σε σύγκριση με εκείνους που υποβλήθηκαν στην εξέταση το πρωί, ενώ παράλληλα ήταν μεγαλύτερο και το ποσοστό των εξετάσεων που δεν ολοκληρώθηκε (το κολονοσκόπιο δεν έφτασε στο τυφλό). Παρότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αιτία του μεγαλύτερου ποσοστού αποτυχίας των κολονοσκοπήσεων όταν αυτές γίνονται απόγευμα, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι προτιμότερο η εξέταση να πραγματοποιείται το πρωί (Journal Watch Gastroenterology March 9, 2007).


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.