Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν επιβραδύνθηκε ο πυρετός της Γης.
Παρά την αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα και την εντύπωση που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε καμία ανάπαυλα και επιβράδυνση στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», συνεχίζεται αδιάλειπτα η επιδείνωση του προβλήματος.


Όπως συμπέραναν οι ειδικοί, αναλύοντας καταγραφές και δεδομένα διαχρονικά, δεν καταγράφεται κάποια διακριτή μείωση στον ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη ανάμεσα στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα και στα πρώτα 15 χρόνια του 21ου αιώνα (η δεύτερη αυτή περίοδος θεωρείται από πολλούς κλιματολόγους ένα είδος ανάπαυλας στην υπερθέρμανση).

Οι ερευνητές δείχνουν στη νέα μελέτη τους ότι οι θερμοκρασίες στον τρέχοντα αιώνα δεν εμφανίζουν τάσεις επιβράδυνσης σε σχέση με τον 20ό αιώνα. Αντίθετα, ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι κατά την τελευταία 15ετία τουλάχιστον ο ίδιος με εκείνον του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, δεν είναι παρά μια στατιστική και επιστημονική πλάνη, που οφείλεται σε ανακριβή δεδομένα και εσφαλμένη ερμηνεία τους.

Σύμφωνα με την IPCC του ΟΗΕ για το κλίμα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε με ρυθμό περίπου 0,05 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία μεταξύ 1998-2012, έναντι 0,12 βαθμών ανά δεκαετία κατά την περίοδο 1951-2012. Η νέα ανάλυση αντιτείνει ότι κατά την περίοδο 2000-2014 η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν 0,116 βαθμοί ανά δεκαετία, έναντι 0,113 βαθμών μεταξύ 1950-1999.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, εξάλλου, το 2014 υπήρξε το πιο ζεστό έτος στην μετεωρολογική ιστορία, δηλαδή μετά το 1880, ενώ επίσης ο φετινός Μάρτιος, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2015, ήσαν ο πιο θερμός Μάρτιος και το πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο στα χρονικά.

Η νέα μελέτη ασφαλώς θα δυσαρεστήσει τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι είχαν βρει νέα επιχειρήματα μετά την εντύπωση ότι η κλιματική αλλαγή δεν ήταν τόσο έντονη τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.