Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

«Σημαντικές οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των αγορών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρει έκθεση του ΚΕΠΕ.

Τις επιπτώσεις του βαθμού απελευθέρωσης των επαγγελμάτων καταγράφει η νέα έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με αριθμό 71.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΠΕ, πρόκειται για μία συλλογική επιστημονική εργασία, στην οποία συμμετείχαν οι ερευνητές του κέντρου Α. Κώτση, (συντονίστρια), Ε. Αθανασίου, Ν. Κανελλόπουλος, Ρ. Καραγιάννη, Σ. Παπαϊωάννου και ο εξωτερικός συνεργάτης Ι. Κατσελίδης.

Η έκθεση πραγματεύεται το σημαντικό θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων/οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών και της διαμόρφωσης ενός πιο ανταγωνιστικού και περισσότερο ευέλικτου περιβάλλοντος. Η εργασία αποτελεί την πρώτη συστηματική αξιολόγηση των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών, με τη χρήση αναλυτικών μεθόδων που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην περίπτωση της Ελλάδας.

Αρχικά, καταγράφονται οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που προέκυψαν με αφετηρία το Νόμο 3919/2011: «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων». Στη συνέχεια, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αξιολογούνται ποιοτικά με βάση τον Οδηγό Αξιολόγησης των Συνθηκών Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και ποσοτικά με τον υπολογισμό ενός σύνθετου δείκτη ρύθμισης. Επιπλέον, επιχειρείται μία εκ των προτέρων προσέγγιση των αναμενόμενων επιπτώσεων σε βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως η απασχόληση, οι τιμές και η οικονομική ανάπτυξη.

H έκθεση έχει κοινοποιηθεί ήδη στην κυβέρνηση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.