Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα χάνει τους πιο ταλαντούχους εργαζόμενούς της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χιλιάδες είναι οι νέοι Έλληνες αριστούχοι που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στις χώρες της Δύσης. Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας καθώς οι συνέπειες αναμένεται να είναι ολέθριες στο άμεσο μέλλον.

Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, «καθώς τα κεφάλαια εγκαταλείπουν σταδιακά την Ελλάδα, τα καλύτερα μυαλά της, πηδούν σιγά σιγά από το πλοίο που βουλιάζει». Αυτό το φαινόμενο, αποκαλείται από τους οικονομολόγους "φυγή ανθρώπινων κεφαλαίων" και είναι ό,τι χειρότερο για το μέλλον μιας χώρας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Το επονομαζόμενο "brain drain" (=διαρροή εγκεφάλων, σε ελεύθερη μετάφραση) - ένας όρος που επινοήθηκε από τη βρετανική Royal Society το 1960, για να περιγράψει τις ορδές των επιστημόνων που μετανάστευαν προς τις ΗΠΑ - είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για κάθε οικονομία. Μια χώρα, όταν αποτυγχάνει να κρατήσει την "αφρόκρεμα" των εργαζομένων της, εισπράττει λιγότερα φορολογικά έσοδα - καθώς οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες κερδίζουν συνήθως τα περισσότερα και ως εκ τούτου "συμβάλλουν" περισσότερο στη φορολογία - ενώ παράλληλα χάνει και ένα πλήθος από εν δυνάμει επιχειρηματίες. Σε όλα αυτά, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την απώλεια της εμπιστοσύνης στη χώρα διεθνώς, κάτι που εμποδίζει και τους επιχειρηματίες του εξωτερικού από το να επενδύσουν σε αυτήν.



Αν ρίξουμε μια ματιά στο κάτωθεν γράφημα που δείχνει τον ρυθμό των ατόμων που εγκατέλειψαν τη χώρα πριν και μετά την κρίση εύκολα θα διαπιστώσουμε πως και μόνο από αυτή την τάση φυγής, οι Έλληνες πλέον δεν μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα. Αναλύοντας λοιπόν τα δεδομένα της Eurostat, είναι εξόφθαλμο πως μεταξύ του 2009 και του 2014, ο αριθμός των εξειδικευμένων γηγενών επαγγελματιών που αναζήτησαν μόνιμη εργασία στο εξωτερικό ήταν 20.281, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μόλις 2.552.

Όπως φαίνεται όμως, οι τάσεις φυγής των Ελλήνων, είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες των Γερμανών. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανία έχει σχεδόν οκτώ φορές τον πληθυσμό της Ελλάδα και το κυριότερο είναι πως οι ικανοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Γερμανία, αντικαθίστανται από αυτούς που έρχονται. Στην Ελλάδα αυτό και ασφαλώς δεν γίνεται, οπότε τα... πρωτεία στο γράφημα είναι φαινομενικά ελληνικά.

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέραμα πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει περισσότερους έξυπνους ανθρώπους, αλλά όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά "πώς μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς όταν έρχονται αντιμέτωποι με τόση ανεργιά, με ποσοστά υψηλότερα ακόμα κι από ένα αποτυχημένο κράτος σαν τη Λιβύη;".


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.