Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

«Μπλόκο» στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεκτή έκανε το ΣτΕ προσφυγή του τέως προέδρου του ΤΕΕ.

«Μπλόκο» στην ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 2152/2015 απόφαση του έκανε δεκτή προσφυγή του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων Αθηναίων που στρέφονταν κατά της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν ως μη νόμιμη την από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν ότι η επίμαχη απόφαση είναι παράνομη καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Στην πάταξη αυτό σημαίνει πως οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν ότι έρχεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών αλλά και την υπουργική απόφαση του 1988 που άναψε το πράσινο φως στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης χρηματοδότησε και δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο τις αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.