Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Πένθος: Πώς να μιλήσεις στο παιδί για τον θάνατο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλοί γονείς διστάζουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το θάνατο. Όμως, πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Τα παιδιά θα βοηθηθούν πραγματικά εάν τα προετοιμάσετε σταδιακά από μικρή ηλικία για το θάνατο. Θα είναι σε θέση όταν προκύψει κάποια απώλεια να κατανοήσουν ότι δεν είναι κακό να μιλάμε για αυτό. Εξάλλου, ο θάνατος και η απώλεια είναι φυσιολογικά μέρη του κύκλου της ζωής, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους.

Τα παιδιά από πολύ νωρίς αρχίζουν να αναφέρονται στο θάνατο. Η έννοια του θανάτου υπάρχει μέσα στα παιχνίδια τους, στα παραμύθια τους και γενικά στην καθημερινή ζωή τους.

Όταν το παιδί θέσει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το θάνατο, τις περισσότερες φορές οι γονείς αισθάνονται αμήχανα και δε γνωρίζουν πώς ακριβώς θα πρέπει να απαντήσουν. Ακόμα πιο δύσκολο βέβαια είναι όταν προκύψει θάνατος στο οικογενειακό περιβάλλον και οι γονείς θα πρέπει να το ανακοινώσουν στα παιδιά τους.

Πως μπορεί ο γονιός να ενημερώσει

Η ανακοίνωση θα πρέπει να γίνεται άμεσα χωρίς κάποια καθυστέρηση καθώς είναι προτιμότερο να το μάθουν από εσάς τους ίδιους και όχι τυχαία από κάποιον άγνωστο. Χρησιμοποιείτε απλά λόγια, όπως π.χ. «η γιαγιά πέθανε», «δεν πρόκειται να την ξαναδούμε ποτέ», «είναι κάτι οριστικό» και όχι «έφυγε», «χάθηκε» καθώς οι συγκεκριμένες λέξεις θα τους δημιουργήσουν σύγχυση και πιθανόν κάποια στιγμή στο μέλλον να τους αναζητήσουν.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι όταν πεθαίνει κάποιος σταματάει η καρδιά του ή ότι δεν αναπνέει.

Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους σχετικά με την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου και παράλληλα θα βοηθούσε να εκφράσετε και εσείς τα συναισθήματα σας. Μην τους προτείνετε να μην στεναχωριούνται και να μην κλαίνε, αλλά να τους τονίσετε πως είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι.

Σχετικά με το εάν είναι καλό ή όχι να παρευρεθούν τα παιδιά στην κηδεία, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Η κηδεία δίνει την ευκαιρία στο παιδί να αποδεχτεί το γεγονός και παράλληλα να αποχαιρετήσει το αγαπημένο του πρόσωπο. Η ηλικία του παιδιού, η προσωπική του επιθυμία και η παρουσία ενός πιο ψύχραιμου προσώπου, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες στην απόφαση.

Κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις από τον θανόντα έχοντας μια φωτογραφία του σε μέρος που οι γονείς θεωρούν κατάλληλο.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.