Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Παρατάθηκε η αποστολή της «Ροζέτα» έως το φθινόπωρο του 2016

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επιβεβαίωσε σήμερα ότι η αποστολή της «Ροζέτα» θα παραταθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016, όταν το διαστημόπλοιο θα επιχειρήσει να προσγειωθεί στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

ΡΟΖΕΤΑ

Η «Ροζέτα» εκτοξεύθηκε το 2004 και έφτασε στον κομήτη τον Αύγουστο του 2014 και έκτοτε τον ακολουθεί από κοντά. Το Νοέμβριο είχε απελευθερώσει το θυγατρικό όχημα προσεδάφισης «Φίλαι» στην επιφάνεια του κομήτη, το οποίο είχε πολύ γρήγορα περιπέσει σε αδράνεια, αλλά πρόσφατα ‘ξύπνησε' και ήρθε ξανά σε επαφή με τη «Ροζέτα».

Η αποστολή είχε χρηματοδοτηθεί αρχικά μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2015, αλλά σήμερα η επιστημονική επιτροπή της ESA έδωσε επίσημη έγκριση να συνεχιστεί η αποστολή για επιπλέον εννέα μήνες, έως το φθινόπωρο του 2016. Τότε, καθώς ο κομήτης θα κινείται μακριά από τον Ήλιο ξανά, δεν θα υπάρχει πια αρκετή ηλιακή ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά το σύνολο των επιστημονικών οργάνων της «Ροζέτα».

Ο κομήτης θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση του στον Ήλιο (περιήλιο) φέτος στις 13 Αυγούστου. Η συνέχιση της μελέτης του κομήτη και κατά το επόμενο έτος θα δώσει στους επιστήμονες μια πληρέστερη εικόνα για τη δραστηριότητά του.

«Αυτό είναι μια φανταστική είδηση για την επιστήμη", δήλωσε ο Ματ Τέιλορ, επιστήμονας της ESA. "Θα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε την μείωση της δραστηριότητας στον κομήτη, καθώς απομακρυνόμαστε από τον Ήλιο και πάλι, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να πετάξουμε πιο κοντά στον κομήτη, συνεχίζοντας να συλλέγουμε περισσότερα μοναδικά δεδομένα. Συγκρίνοντας λεπτομερώς τα δεδομένα πριν και μετά, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη κατανόηση του πώς οι κομήτες εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.