Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Χωρίς φάρμακα οι καρκινοπαθείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ταλαιπωρία από τα μειωμένα κονδύλια και τα χρέη.
Σοβαρές ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως καταγγέλλουν ασθενείς και συγγενείς τους συχνά δυσκολεύονται να βρουν τα αναγκαία για τη θεραπεία τους φάρμακα, με αποτέλεσμα είτε να φεύγουν άπραγοι από τα νοσηλευτικά ιδρύματα είτε να καθυστερούν να τα βρουν, είτε να τα αναζητούν αλλού.

Μάλιστα συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να συνταγογραφούνται τα αναγκαία φάρμακα από γιατρούς του νοσοκομείου και οι ασθενείς να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να τα φέρνουν στο νοσοκομείο, για να υποβληθούν στην αγωγή τους.

Αιτίες για τη δραματική αυτή κατάσταση είναι τόσο τα μειωμένα κονδύλια των φαρμακείων των νοσοκομείων όσο και τα συσσωρευμένα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες είτε σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων είτε τα προμηθεύουν με το σταγονόμετρο και σε μικρότερες ποσότητες απ' αυτές που παραγγέλλονται σύμφωνα με το makthes.gr.

Αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι έχουν να παλέψουν όχι μόνο με την ασθένειά τους, αλλά και με το άγχος να βρουν το φάρμακό τους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο προστάτη και καρκίνο πνεύμονα, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν κατά την προσέλευσή τους στο «Θεαγένειο», εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα Μακεδονία η διοικήτρια του «Θεαγενείου» Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπείες δεν διώχνονται σε καμία περίπτωση από το νοσοκομείο. Αντίθετα, αντιμετωπίζονται, κι αν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων, τότε μπορεί να γίνει αλλαγή σχήματος αγωγής.

«Το πρόβλημα που προέκυψε αφορά δύο συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία δεν είναι από τα ακριβά και η έλλειψή τους είναι πανελλαδική. Αυτό συμβαίνει διότι οι πολυεθνικές που τα εισάγουν στην Ελλάδα φέρνουν πολύ λιγότερες ποσότητες απ' αυτές που ζητεί κι έχει ανάγκη το Θεαγένειο και τα άλλα νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν έχω καμία συγκεκριμένη καταγγελία ότι διώξαμε ασθενή και δεν τον εξυπηρετήσαμε. Όλοι εξυπηρετούνται. Κανέναν δεν αφήνουμε να φύγει έτσι», επισημαίνει η κ. Κουρτέλη-Ξουρή.

Μειωμένα κονδύλια

Η πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων του «Θεαγενείου» Αθηνά Γραμματικοπούλου τονίζει ότι δεν γνωρίζει να έχουν διωχθεί ασθενείς από το νοσοκομείο εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μείωσης του προϋπολογισμού του φαρμακείου του νοσοκομείου, φάρμακα συνταγογραφούνται και στη συνέχεια οι ασθενείς πηγαίνουν και τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, το πρόβλημα των μειωμένων κονδυλίων είναι σοβαρό και είχε τεθεί από τη διοικήτρια του «Θεαγενείου» κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μάλιστα, η κ. Κουρτέλη-Ξουρή είχε ζητήσει αύξηση του κονδυλίου κατά 324.000 ευρώ το μήνα για τα φάρμακα υψηλού κόστους στο «Θεαγένειο».

Στο μεταξύ, μετ' εμποδίων γίνεται η εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Σύμφωνα με τη διοίκηση, το πρόβλημα έχει ενταθεί μετά την κατάσχεση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από φαρμακευτική εταιρεία κυτταροστατικών σκευασμάτων στα αποθεματικά του νοσηλευτικού ιδρύματος. Συνεπώς, η διοίκηση αναζητεί φάρμακα από άλλες εταιρείες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.