Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πρόσφυγες: Άλλοι για άσυλο κι άλλοι ούτε σαν αριθμός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΕΕ: Χορήγηση ασύλου σε 185.000 πρόσφυγες το 2014


Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησαν άσυλο σε 185.000 άτομα το 2014, από τα οποία τα 70.000 είναι Σύροι, όμως αυτή η προσπάθεια έχει κατανεμηθεί πολύ διαφορετικά μεταξύ των 28 χωρών, ανέφερε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Οι πρώτες έξι χώρες στη χορήγηση ασύλου το 2014 ήταν η Γερμανία (47.555), η Σουηδία (33.025), η Γαλλία (20.640), η Ιταλία (20.630), η Βρετανία (14.065) και η Ολλανδία (13.250), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η χορήγηση ασύλου από τις υπόλοιπες 22 χώρες κυμαίνεται από 20 στην Εσθονία έως 8.515 στο Βέλγιο, διευκρινίζει η Eurostat. Το Λουξεμβούργο, η χώρα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χορήγησε πέρυσι άσυλο σε 135 αιτηθέντες, ανάμεσά τους 40 Σύριοι.

Ο Γιούνκερ θέλει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την καλύτερη κατανομή των προσφύγων από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) ζητεί από την ΕΕ να υποδέχεται κάθε χρόνο 20.000 σύρους πρόσφυγες, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέρριψαν 173.000 αιτήσεις ασύλου το 2014.

Περισσότερο έχουν επωφεληθεί από την προστασία που παρέχει η ΕΕ οι Σύροι (68.400 ή 37% του συνόλου), οι Ερυθραίοι (14.600) και οι Αφγανοί (14.100), διευκρινίζει η Eurostat.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Σύρων απέκτησαν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα σε δύο χώρες, στη Γερμανία (25.700) και στη Σουηδία (16.800).

-----------

Εξαφανίζονται χωρίς ίχνος στο δρόμο για την Ευρώπη

Ο θάνατος επίδοξων μεταναστών δεν καταγράφεται σε αρχεία.

Χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος πίσω τους εξαφανίστηκαν σχεδόν όλοι οι μετανάστες, που έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας μία καλύτερη τύχη στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα ολλανδικού πανεπιστημίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αρχές των χωρών της νότιας Ευρώπης βρήκαν τα πτώματα μόλις 3.188 επίδοξων μεταναστών, κατά το διάστημα 1990-2013, ενώ περίπου 1.800 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν ήδη πνιγεί στη Μεσόγειο από τις αρχές του χρόνου.

Οι θάνατοι επίδοξων μεταναστών έχουν αυξηθεί με σταθερό ρυθμό από το 1990 ως το 2000 και παραμένουν έκτοτε σε υψηλά επίπεδα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Ανεπίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερους θανάτους έπειτα από την Αραβική Άνοιξη του 2011 φαίνεται ότι έχουν προκύψει από την έκταση που έδωσαν στο φαινόμενο τα μέσα ενημέρωσης, εκτιμά ένας από τους συγγραφείς, ο Τόμας Σπίζκερμπερ.

Μόλις το 40% των πτωμάτων μεταναστών που έχουν βρεθεί από το 1990 έχουν αναγνωριστεί και τα πτώματα που αναγνωρίζονται σπανιότερα είναι εκείνων που προέρχονται από το Αφγανιστάν και τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Free University του Άμστερνταμ, είναι η πρώτη στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν τους καταγεγραμμένους θανάτους σε χώρες της νότιας Ευρώπης προκειμένου να διακριβώσουν πόσοι μετανάστες καταγράφηκε ότι έχασαν τη ζωή τους καθ΄οδόν.

Οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζουν εκείνοι που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποκαλύφθηκαν με τον χειρότερο τρόπο τον περασμένο μήνα όταν περίπου 900 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο μετά τη βύθιση του αλιευτικού που τους μετέφερε από τη Λιβύη.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε εκκλήσεις για ενίσχυση της αποστολής διάσωσης της Ε.Ε., έπειτα από τον τερματισμό, τον περασμένο χρόνο, της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής Mare Nostrum.

Ο Τόμας Σπίζκερμπερ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να καταγράφονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη φύση και το μέγεθος των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες.

«Οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία υποστήριζαν ότι αυτού του είδους οι αποστολές ευρείας κλίμακας ενθαρρύνουν τους επίδοξους μετανάστες να επιλέγουν τις θαλάσσιες οδούς οδηγώντας σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. Αλλά, έπειτα από το μεγάλο ναυάγιο του Απριλίου, άλλαξαν γνώμη», είπε ο ίδιος.

«Τώρα αφιερώνουν περισσότερα χρήματα σε κάτι για το οποίο πριν από μερικούς μήνες έλεγαν ότι θα προκαλούσε ανθρώπινες απώλειες. Είναι ανεύθυνο να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις χωρίς να διερωτόμαστε αν ισχύουν οι υποθέσεις για τα γεγονότα».

Ο Σπίζκερμπερ έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεσπίσουν ένα αρχείο καταγραφής με φωτογραφίες από την ιατροδικαστική υπηρεσία στις οποίες θα φαίνονται διακριτικά όπως τατουάζ, ώστε ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι οργανισμοί να μπορούν να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.

Ενώ η μελέτη επικεντρώνεται στα νότια σύνορα της Ευρώπης, ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν και στοιχεία για μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους διαπλέοντας τη Μαύρη Θάλασσα προς την ανατολική Ευρώπη.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.