Τρίτη 12 Μαΐου 2015

«Αντίο, κόρη μου...»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια ιστορία για τη βαθιά οδύνη και τη δύναμη της προσφοράς.

Κάθε βράδυ, πριν πάει για ύπνο, η Ilse Fieldsend ακούει ηχογραφημένους τους χτύπους της καρδιάς της κόρης της τις τελευταίες, τραγικές στιγμές της ζωής της.

Είχε ήδη προετοιμαστεί για να δει την τρίχρονη Georgia να πεθαίνει, την είχε κρατήσει αγκαλιά στο κρεβάτι του νοσοκομείου, πήρε αποτυπώματα από τα μικροσκοπικά της χεράκια και τα πόδια της, τη φίλησε για να την αποχαιρετήσει και της είπε πόσο πολύ την αγαπά.

Μετά βοήθησε το ιατρικό προσωπικό να αποσυνδέσει σωληνάκια και καλώδια από το μηχάνημα υποστήριξης της ζωής της μέχρι που οι χτύποι της καρδιάς της- που κάποτε χτυπούσε δυνατά μέσα σε εκείνο το όμορφο και γεμάτο ενέργεια κοριτσάκι- σίγησαν.



Είναι μια στιγμή τόσο βαθιάς θλίψης και συντριβής που ποτέ δεν θα ξεπεράσουν η Ilse και ο σύζυγός της James – και η ηχογράφηση που έκανε, των τελευταίων χτύπων της καρδιάς της Georgia, ακριβώς όπως τους άκουγε όταν ακόμα η κόρη της ήταν μέσα στην κοιλιά της, είναι πλέον η αιώνια υπενθύμιση της σύντομης αλλά χαρούμενης ζωής που έζησαν μαζί…

Σήμερα, 18 μήνες μετά την ημέρα που η Georgia κατέρρευσε σε παραλία της Αιγύπτου και δεν συνήλθε ποτέ, η Ilse έχει κι άλλο ένα σύμβολο της χαράς που έδωσε η κόρη της. Είναι η φωτογραφία ενός υγειούς, χαμογελαστού αγοριού, η ζωή του οποίου σώθηκε χάρη στη δωρεά του ήπατος της Georgia που αποφάσισαν οι Ilse και ο James. Το αγόρι είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά που θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν προχωρήσει οι γονείς της στη δωρεά των οργάνων της.

«Είναι πολύ, πολύ επώδυνο να βλέπεις τη φωτογραφία ενός άλλου παιδιού που έχει μέσα του ένα κομμάτι του δικού σου παιδιού, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ όμορφο», λέει η Ilse στη Daily Mail. «Μου δίνει δύναμη. Λάβαμε μία φωτογραφία πρόσφατα και ο σύζυγός μου ακόμα δεν έχει μπορέσει να την κοιτάξει. Αλλά ξέρουμε πως χωρίς τη δωρεά οργάνων της κόρης μας το αγοράκι αυτό θα είχε πεθάνει. Ξέρουμε πως και τα άλλα παιδιά που πήραν τις βαλβίδες της καρδιάς της και τα νεφρά της, είναι καλά. Και δύο άνδρες 20χρονοι μπορούν να δουν χάρη στους κερατοειδείς της, χάρη στα όμορφα μπλε μάτια της. Γι’ αυτό σκέφτομαι θετικά. Όταν ήταν εδώ, φώτιζε τις ζωές όλων. Τώρα τις σώζει…».



Η 40χρονη Ilse μιλά λίγο μετά την κυκλοφορία τραγουδιού που έγραψαν δύο έφηβοι φίλοι της Georgia για να τιμήσουν τη μνήμη της και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο στη δωρεά οργάνων. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του στο iTunes, το Amazon και το HMV Digital θα διατεθούν για τη φροντίδα των παιδιών στη μονάδα παίδων του νοσοκομείου King's College.

Όλα όσα συνέβησαν τα Χριστούγεννα του 2013 φέρνουν στην Ilse δάκρυα. Είχε πείσει τον άνδρα της να πάνε με τα παιδιά της στο Σαρμ Ελ Σέιχ να απολαύσουν τον ήλιο και να γλιτώσουν από τον βρετανικό χειμώνα. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, η Georgia παρακάλεσε τη μαμά της να κάνει μια τελευταία βουτιά πριν γυρίσουν στο ξενοδοχείο να ανοίξουν τα δώρα τους. Κι εκεί, στην ηλιόλουστη παραλία, κατέρρευσε.

«Κρατούσα το χέρι της και ένιωθα πως θα πέσει. Το κεφάλι της έγειρε πίσω, τα χέρια της κρέμασαν στο πλάι. Αγωνιζόταν να αναπνεύσει. Ορμήξαμε σε ένα ταξί για να μας πάει στο νοσοκομείο, δεν ανέπνεε κι έτσι της έκανα τεχνητή αναπνοή. Όπως λέει η 40χρονη, στο νοσοκομείο δεν της έδωσαν αμέσως οξυγόνο κι ένας γιατρός βγήκε κάποια στιγμή και της είπε: «Είναι καλά, κοιμάται».

Σχεδόν 20 λεπτά μετά και ύστερα από την παρέμβαση άλλου γιατρού η μικρή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ. Διαπιστώθηκε πως είχε πάθει ανεύρυσμα που έσπασε στον εγκέφαλό της με αποτέλεσμα να σχηματιστεί αιμάτωμα. Η Ilse πιστεύει πως η μη παροχή οξυγόνου και η καθυστερημένη ιατρική φροντίδα συνέβαλαν στον θάνατο της κόρης της.

«Ο γιατρός που τη μετέφερε στη ΜΕΘ με κοίταξε με δάκρυα στα μάτια και με αγκάλιασε, μου είπε πως λυπάται πολύ και πως θα ήθελε να ήταν εκεί από την ώρα που φτάσαμε στο νοσοκομείο», εξηγεί η Ilse. Εκείνη ούρλιαξε, ξέσπασε σε κλάματα- αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ελπίδα. Φορώντας ακόμα το μπικίνι της προσπαθούσε με το κινητό της να κανονίσει την εσπευσμένη μεταφορά της κόρης της στη Βρετανία.



Η αερομεταφορά έγινε την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο King’s College αλλά οι γιατροί είπαν στην Ilse και τον James πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο. «Κατέρρευσα ουρλιάζοντας, έχασα την ελπίδα…», περιγράφει εκείνη.

Στη χειρότερη στιγμή της ζωής τους οι δυο γονείς βρίσκονταν αντιμέτωποι με πολλές δύσκολες αποφάσεις. «Μας είπαν πως η Georgia ήταν εγκεφαλικά νεκρή και θα ζούσε μόνο με μηχανική υποστήριξη. Κάθισα δίπλα της, της χάιδευα τα μαλλιά, ο James της κρατούσε το χέρι. Οι καρδιές μας είχαν ραγίσει. Σκεφτόμουν πως αν έπρεπε να φύγω από το νοσοκομείο χωρίς το κοριτσάκι μου, δεν θα τα κατάφερνα, Αλλά πάντα σκεφτόμουν θετικά τη δωρεά των δικών μου οργάνων και κάπως βρήκα τη δύναμη να σκεφτώ το ενδεχόμενο και η Georgia να δωρίσει τα δικά της. Δεν το είχα πει ποτέ στον James κι εκείνος ήταν τρομοκρατημένος. Οπότε τον ρώτησα τι θα έκανε αν η ζωή της Georgia ή του γιου μας εξαρτιόταν από μια δωρεά, έτσι είπε ναι και συμφώνησε πως αν μπορείς να δεχθείς ένα όργανο, τότε πρέπει να σκεφτείς και το ενδεχόμενο να προσφέρεις ένα άλλο. Ασφαλώς δεν είναι η καλύτερη στιγμή να κάνεις αυτή τη συζήτηση μέσα στη ΜΕΘ, γι’ αυτό λέω στους γονείς να το συζητούν από πριν και να έχουν συμφωνήσει.



Με τα δάκρυα να τρέχουν, Ilse και James υπέγραψαν τα απαραίτητα έγγραφα επιτρέποντας τη δωρεά όλων των οργάνων της κόρης τους. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, εξηγεί η 40χρονη, αλλά τελικά συμφώνησαν.

Με το χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα, οι δύο γονείς πέρασαν κάθε δευτερόλεπτο που μπορούσαν με την κόρη τους. Η Ilse με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας έπλυναν το κοριτσάκι, η μητέρα της πήρε αποτυπώματα από τα χέρια και τα πόδια της και μια μπούκλα από τα μαλλιά της. Τέλος, ηχογράφησε τους χτύπους της καρδιάς της κόρης της- λίγο πριν αυτή σταματήσει…

«Αφού αποσυνδέσαμε όλα τα μηχανήματα έβαλα το χέρι μου πάνω στην καρδιά της Georgia και την ένιωθα να χτυπά όλο και πιο σιγά μέχρι που σταμάτησε. Ήταν πολύ θλιβερό. Το ίδιο βράδυ μας είπαν πως τουλάχιστον δύο παιδιά περίμεναν τα όργανά της. Αν δεν το ήξερα αυτό, δεν θα το είχα αντέξει. Την κοίταξα και ψιθύρισα ‘Πήγαινε, Georgia! Πήγαινε να σώσεις ζωές’. Ήταν το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούσε να προσφέρει. Ήμαστε πολύ περήφανοι για εκείνη».



Η Georgia έφυγε από τη ζωή τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς. Οι γονείς της της έβαλαν το αγαπημένο της φόρεμα και τα παπούτσια χορού και την πήραν σπίτι πριν την κηδεία της.

Η μαμά της και ο αδελφός της της διάβασαν παραμύθια και μίλησαν για τη ζωή της μέχρι η Ilse να βρει τη δύναμη να του εξηγήσει πως η Georgia δεν θα γυρίσει σπίτι μετά την κηδεία. «Του είπα πως δεν θα έρθει σπίτι μαζί μας αλλά πως θα είναι στις καρδιές μας. Είναι πολύ μικρός για να καταλάβει τον θάνατο αλλά όταν μεγαλώσει θα του εξηγήσω πως παρότι το σώμα της έφυγε, η αγάπη της συνεχίζει να υπάρχει», αφηγείται η Ilse.

«Το τραγούδι της Georgia» που έγραψαν και τραγούδησαν οι φίλες της Sophie και Ellie Bokor-Ingram στην κηδεία της, ηχογραφήθηκε εγκαίρως για τα γενέθλιά της, χθες. Η Ilse έδωσε το όνομα της κόρης της στην επιχείρησή της και έφτιαξε σελίδα στο Facebook–www.facebook.com/GeorgiaLovesJoshua. Υπάρχουν links για Twitter και JustGiving – #BuyGeorgiasSong και www.justgiving.com/Ilse-Fieldsend –όπου όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει το τραγούδι ή να κάνει κάποια δωρεά.



«Δεν το κάνω όλο αυτό μόνο για να συγκεντρώσω χρήματα και να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο», λέει η Ilse. «Το κάνω για να κρατήσω ζωντανή τη μνήμη της Georgia. Είναι η θεραπεία μου. Είμαι η μαμά της… και πάντα θα είμαι…».







Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.