Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Έκλεψε την παράσταση… η Κρήτη στην «Food Africa 2015»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τα Κρητικά προϊόντα στην έκθεση τροφίμων και ποτών στο Κάιρο.

Τεράστιο εκτιμάται ότι ήταν το ενδιαφέρον για τα Κρητικά προϊόντα, στην 1η Παναφρικανική και Μ. Ανατολής έκθεση τροφίμων και ποτών «Food Africa 2015», που πραγματοποιήθηκε από 6 έως 9 Μαΐου στο Κάιρο στην οποία πήρε μέρος η Περιφέρεια Κρήτης, η μοναδική Περιφέρεια της χώρας με δικό της περίπτερο προβάλλοντας τα προϊόντα του νησιού .

«Με την συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη έκθεση, η Κρήτη βάζει τα θεμέλια για να αναπτυχθούν το εξαγωγικό εμπόριο του νησιού μας και να διευρυνθούν οι εμπορικές σχέσεις με μια χώρα που αλλάζει «πρόσωπο» ραγδαία, ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπεριερειφερειαρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος είναι το μεγάλο σταυροδρόμι για τα Κρητικά, τα Ελληνικά προϊόντα προς τις Αραβικές χώρες και την ευρύτερη βόρεια Αφρική.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης, η συμμετοχή της στην έκθεση χαρακτηρίστηκε στρατηγικής σημασίας από τον Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο κ. Λάζαρη, αλλά και από 'Αραβες επιχειρηματίες και εισαγωγείς.

Κατά την έκθεση, που εγκαινίασε ο Υπουργός Βιομηχανίας της Αιγύπτου, επισκέφθηκαν εκατοντάδες επιχειρηματίες, εισαγωγείς τροφίμων, από την Αίγυπτο και τις χώρες της Μ. Ανατολής, καθώς και χιλιάδες επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα Κρητικά προϊόντα.

«Χαίρομαι καταρχήν που υπάρχει Ελληνική εκπροσώπηση στην έκθεση και μάλιστα τόσο αξιόλογη. Η συμμετοχή της Ελλάδας μέσω της Περιφέρειας Κρήτης είναι στρατηγικής σημασίας θα έλεγα χωρίς υπερβολή» ανέφερε ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Χριστόδουλος Λάζαρης λέγοντας ακόμη ότι « Η Αίγυπτος πριν από 5 χρόνια ήταν ο 29ος εμπορικός μας εταίρος και σήμερα είναι ο 6ος κατά σειρά, και αυτό το επιτύχαμε μετά από πολλές προσπάθειες».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Αίγυπτος εκτιμά ότι η Ελλάδα την έχει επιλέξει ως γεωστρατηγικό της εταίρο στην ευρύτερη περιοχή προσθέτοντας ότι οι πολιτικές σχέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι άριστες, και επεκτείνονται σε πολλούς τομείς σημειώνοντας παράλληλα ότι οι οικονομικές επενδύσεις-συνεργασίες έχουν ακόμη μεγάλο περιθώριο να αναπτυχθούν.

Ακόμη επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη αγορά η οποία για τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα είναι σταθερή, και θα ενθάρρυνα τους Έλληνες επενδυτές, εξαγωγείς, να στραφούν στην αγορά των 90 εκ. καταναλωτών. Τα 5 τελευταία χρόνια η κερδοφορία της χώρας μας από τις οικονομικές συναλλαγές με την Αίγυπτο ανέρχονται στα 13 δις ευρώ».

Από την πλευρά του ο γενικός σύμβουλος οικονομικών-εμπορικών υποθέσεων Ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο Θάνος Μακρανδρέου, χαρακτήρισε την έκθεση αυτή ως ένα πολύ καλό «εργαλείο» για την περαιτέρω διείσδυση των Ελληνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών στην Αίγυπτο. «Μόνο με τη συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους εκθέσεις, μπορεί να καταστεί το Ελληνικό όνομα ακόμα πιο γνώριμο στον καταναλωτή της Αιγύπτου», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι τα Κρητικά προϊόντα έχουν πάρα πολύ καλή φήμη, και θεωρούνται από τους Αιγύπτιους ότι είναι κοντά στις δικές τους προτιμήσεις σε σχέση με άλλα υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί εκ μέρους μας κατάλληλα και εκτίμησε ότι αν δημιουργηθεί γραμμή ακτοπλοϊκή για την μεταφορά των εμπορευμάτων με διασύνδεση Κρήτης και Αιγύπτου οι προοπτικές θα γίνουν ακόμα καλύτερες για την εξαγωγές των Ελληνικών προϊόντων.

Η Αντιπεριφερειάχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη τόνισε ότι η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού και της εξωστρέφειας με την στήριξη του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, δίνει το παρόν στην έκθεση την κατάλληλη χρονική περίοδο που η χώρα καταρχήν αρχίζει να σταθεροποιείται, και να είναι ραγδαία αυξανόμενες οι οικονομικές-εμπορικές επενδύσεις-συναλλαγές στη χώρα.

Τέλος υπογράμμισε ότι «επιχειρούμε με την συμμετοχή μας στην Food Africa, να ανοίξουμε την πόρτα στα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα στην Αίγυπτο με τους 90 εκ. καταναλωτές, στις χώρες της Μ. Ανατολής και προανήγγειλε ότι θα επιχειρηθεί μαζί με όλες τις παραγωγικές τάξεις του τόπου να διοργανωθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ Αιγύπτου-Κρήτης ώστε να ισχυροποιηθούν οι οικονομικοί δεσμοί και ευχαρίστησε τον πρέσβη της Ελλάδας και τον εμπορικό ακόλουθο για το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την επιτυχή παρουσία της Κρήτης στην έκθεση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.